Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

U udžbenicima su muškarci mudri i hrabri, a žene lijepe i nježne

\'knjiga_nnn_unu_061010\'
06.10.2010.
u 22:43

Pokazalo je to istraživanje stručnog tima koje će biti objavljeno u knjizi "Demokracija i ljudska prava u osnovnoj školi: teorija i praksa".

Iako hrvatske osnovne škole ne poučavaju vrijednostima koje su u suprotnosti s ljudskim pravima, učenici, učitelji, ravnatelji i roditelji slažu se da nema dovoljno sadržaja koji pripremaju djecu da postanu odgovorni i svjesni građani i građanke. Pokazalo je to istraživanje stručnog tima poznavatelja obrazovanja, ljudskih prava i statistike Tomislava Reškovca, Vedrane Spajić Vrkaš, Benjamina Čuliga, Ivana Batarela i Jagode Novak koje će biti objavljeno u knjizi "Demokracija i ljudska prava u osnovnoj školi: teorija i praksa".

Analiza udžbenika pokazala je da najveći dio njih ne promiče stereotipe i predrasude, no da postoje prostori tabua: spominjanje etničkih skupina većinom se odnosi na svjetske narode, muškarci su hrabri, snažni, mudri i radišni, a žene mlade, lijepe, nježne, vrijedne, brižne, suosjećajne i solidarne. U ulogama žrtava češće su prikazane žene, djeca, siromašni i nemoćni.

Slabo su ili nikako zastupljene osjetljive teme kao što su nedavna ratna i poratna prošlost, stigmatizirane bolesti... Četvrtina učenika izjavljuje da škola uopće nije pridonijela njihovu interesu da pomognu socijalno ugroženima, niti motiviranosti za dobrovoljni rad. Učitelji bi željeli više saznati o tim sadržajima, no ne osjećaju se dovoljno kompetentnima da poučavaju o tim temama.

Zanimljivo je da roditelji kvalitetu škole procjenjuju zadovoljstvom učenika školom i brigom škole za učenike s posebnim potrebama, dok je za opis "dobre škole" najniže rangirana činjenica da u kvalitetnoj školi velik broj učenika završava odličnim uspjehom.

Komentara 12

MA
maxxxx
01:14 07.10.2010.

\"U ulogama žrtava češće su prikazane žene, djeca, siromašni i nemoćni.\" ajde neka me netko prosvijetli kaj sad tu ne valja

21
21Century
23:15 06.10.2010.

muškarci su hrabri, snažni, mudri i radišni, a žene mlade, lijepe, nježne, vrijedne, brižne, suosjećajne i solidarne---------------dakle muskarci su hrabri jaki i pametni a zene sve suprotno. :=)

MM
Mladen Miletić
00:09 07.10.2010.

U udžbenicima su muškarci mudri i hrabri, a žene lijepe i nježne , od samoga početka , laži o anđelima i Bog i Hrvati muški heroji poput Glavaša ili Norca .. Žene su ljepe i nježne, Sanader je osjetio svuvu nježnost njegove učenice Jadranke.. Jadni narod a i njihova djeca da ne pričamo kako če tek lijepo naše dugove vračati ako ne pobjegnu svi u EU.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije