Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Briga za starije

U udomiteljske obitelji isključivo preko Centra za socijalnu skrb

stariji
pixsell
19.10.2011.
u 12:20

Ni jedna udomiteljska obitelj ne može korisnike primati privatno. Čim se oglašavaju u novinama ili na internetu, nešto nije u redu

Dobro pazite kamo ćete smjestiti člana obitelji ili neku drugu stariju osobu i informirajte se o smještaju. U udomiteljske obitelji mogu ići samo preko Centra za socijalnu skrb. Ako se udomitelji oglašavaju u novinama ili na internetu, znači da nešto nije u redu. Svaka obitelj koja smješta osobe bez dozvole i rješenja mjerodavnog centra nije udomiteljska obitelj, radi ilegalno i podliježe kontroli inspekcije Ministarstva zdravstva, koja izlazi na teren po zaprimljenoj prijavi – upozorava ravnateljica Centra za socijalnu skrb Karlovac Mirjana Pogačić.

 Do četiri korisnika

 Nakon što je Večernji list objavio priču i pronašao domove i obitelji u Hrvatskoj koje rade ‘'na crno'’, provjerili smo i kakva je situacija u Karlovačkoj županiji. Od šezdesetak udomiteljskih obitelji u našoj županiji, koje se bave brigom za starije osobe, bez dozvole su u protekle tri godine ostale dvije u Ogulinu i jedna u Karlovcu. Mjerodavni napominju i da treba znati razliku između obiteljskih domova, kojima dozvolu izdaju županije i imaju do dvadeset korisnika, te udomiteljskih obitelji u koje se mogu smjestiti najviše četiri osobe.

 – Velika je odgovornost na obiteljima koje se bave brigom za starije, kao i korisnicima koji sklapaju ugovor da provjere u kojem su statusu. Takve udomiteljske obitelji pod strogom su kontrolom. Dosad se dozvola za rad produživala svake tri, a po novom Zakonu svakih pet godina. Kod obnavljanja dozvole prolaze cjelokupnu proceduru, kao i na početku. Osim toga, obvezni su svake dvije godine prolaziti posebnu edukaciju za koju dobivaju i potvrdu – dodaje ravnateljica Pogačić.

 Moraju imati prihode

Upozorava da cijenu smještaja u udomiteljskim obiteljima određuje isključivo centar, odnosno Ministarstvo zdravstva. Stoga i situacija u kojoj se za smještaj primjerice traži od 2200 do 2800 kuna odmah upozorava da to nije legalno. Važno je i da se udomljavanjem starijih osoba mogu baviti samo oni koji ostvaruje vlastite prihode. Oni za svoj rad ostvaruju dvije vrste naknade, opskrbninu namijenjenu isključivo za korisnika i onu za svoj rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije