Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE

U travnju presuda Španoviću za ratni zločin u Staroj Gradiški

španović
Željko Grgurinović
25.03.2010.
u 18:14

Optužnica tereti Španovića da je kao pripadnik TO-a SAO Krajine u prostorijama zatvora u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno ozlijeđivao.

BEOGRAD - Vijeće za ratne zločine u Beogradu zakazalo je za 6. travnja izlaganje završnih riječi optužbe i obrane na suđenju Milanu Španoviću (49), optuženom za ratni zločin u Staroj Gradiški u Hrvatskoj, a nakon izlaganja tužiteljstva, Španovića i njegova branitelja sudsko vijeće će Španoviću u roku od tri dana izreći presudu.

Optužnica tužiteljstva za ratne zločine tereti Španovića da je, kao pripadnik TO-a SAO Krajine, od početka listopada 1991. do kraja siječnja 1992. u prostorijama zatvora u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno ozlijeđivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol.

Na teret mu se stavlja zločin protiv civilnog stanovništva, koji spada u kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Krajem rujna i početkom listopada 1991. godine svi stanovnici sela Borovac u općini Novska istjerani su iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, gde su boravili do kraja siječnja 1992. kada su razmijenjeni ili pušteni.

Sve to vrijeme potpunu vlast nad njima imali su pripadnici TO-a, među njima i okrivljeni Španović, podsjeća tužiteljstvo u optužnici. Županijski sud u Požegi vodio je postupak protiv Španovića, a srbijansko pravosuđe preuzelo je predmet temeljem više zaključenih sporazuma o suradnji pravosuđa Srbije i Hrvatske.

Komentara 8

AN
Ana33
07:17 26.03.2010.

Zar ove Talibane... Bijesne pse, koji arlauču po Hrvatskoj još nije pronašla CIA? Idite u vašu 25% džamahiriju!!!

OB
-obrisani-
19:33 25.03.2010.

Sad ne valja ni kad se sudi ratnim zločincima? Ili se to neko boji (inače sa potpunim pravom!) da će ova suđenja \"svojim\" ratnim zločincima u Srbiji nužno morati dobiti i ekvivalnet sličnih suđenja u BiH i Hrvatskoj?

IM
imotska
20:06 25.03.2010.

E, da mu mi Abanci sudimo drugačije bi to bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije