Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLIT

Evakuiraju štićenike Doma za starije: 10 pozitivnih na koronu, čekaju se drugi nalazi

Split: Evakuacija korisnika doma za starije i nemoćne, 10 štićenika je pozitivno na koronavirus
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/9
07.04.2020.
u 22:13

Prijevoz štićenika u bolnicu na Križinama trajat će najvjerojatnije cijelu noć

Korisnici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu evakuiraju se zbog sumnje da je više osoba pozitivno na koronavirus.

Kako je potvrđeno iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, točan broj oboljelih još se ne zna. Iz mjera predostrožnosti evakuirat će se cijeli kat Doma za starije te će se korisnici prebaciti u Respiratorni centar Križine.

- Prema prvim informacijama evakuira se jedan kat Doma gdje je smješteno 50 štićenika. Pretpostavlja se da se na tom katu pojavila zaraza. Inače, u Domu je smješteno 350 ljudi - kazao nam je župan Blaženko Boban te najavio kako će više detalja biti izneseno na sutrašnjoj konferenciji za medije Stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Epidemiolozi su na terenu i intenzivno provjeravaju kontakte svih osoba kod kojih se sumnja na zarazu koronavirusom. Kako doznajemo, deset korisnika je pozitivno, ostali se nalazi čekaju. Prijevoz štićenika u bolnicu na Križinama trajat će najvjerojatnije cijelu noć, a tamo će svi korisnici biti testirani. Korisnici čiji nalazi budu negativni bit će vraćeni u prostorije doma tek nakon dezinfekcije. Ostali dijelovi doma su izolirani.

Neslužbeno doznajemo i da je infekcija unesena izvana, odnosno od strane zaposlenika.

Kako piše Slobodna Dalmacija koronavirus se navodno pojavio na drugom katu doma gdje se nalaze polupokretni korisnici. Prvi kat je predviđen za pokretne korisnike, a treći za potpuno nepokretne.

- Morat ćemo isprazniti cijeli jedan bolnički odjel. Prema informacijama koje ja imam, radi se o 50-ak štićenika Doma. Morat ćemo ih primiti sve u bolnicu, jer se njihov kat u Domu mora upotpunosti očištiti i dezinficirati. Tek, tada ćemo moći, one koji nisu pozitivni na koronavirus vratiti u Dom u Vukovarskoj ulici - rekao je prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Kontaminirani dom je u vlasništvu države, potvrdio je ministar Vili Beroš.

- Nažalost, dogodilo se u Splitu ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije - kazao je ministar.

Ravnatelj Doma Ivan Škaričić otkrio je za Novu TV kako je 15-ak korisnika imalo visoku temperaturu već nekoliko dana, te kako su prije dva dana uzeti brisevi danas pokazali pozitivne nalaze.  Na pitanje kako to da nitko nije reagirao 10-ak dana koliko su umirovljenici imali simptome, odgovorio je:

- A ja nisam doktor, ja to ne bih objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome špekulirao. Bili u kontaktu sa liječnikom svakodnevno.

VIDEO Božinović: Zahtjev za E-propusnice podnijelo i 28 osoba koje su COVID pozitivne

 

Komentara 45

AN
Andrej07
22:47 07.04.2020.

Ajde da je 1 pa da su odmah reagirali, ali 10 odjednom, pa to je katastrofa. Što su čekali, trenutak kad ih treba staviti na respirator? Ko zna koliko se do sada stvarno zarazilo. Bitno da funckcionira sustav bespotrebnih "propusnica", i da su utaj sustavi ulupani silni djelatnici i sredstva, dok se na najkritičnijim mjestima rade kardinalne greške. Gdje ćeš gore žarište od ovoga!

LE
Leoness
23:01 07.04.2020.

Testirati sve zaposlene. Oni svaki dan idu svojim kućama i vraćaju se na posao. Karantene korisnika domova ne pomažu kad im zaposlenici mogu svaki dan unijeti virus u dom

JZ
jzadra17
22:52 07.04.2020.

Badava se cijela Hrvatska trudi i poštuje preporuke očekivano Split nam zabija gol u posljednjoj sekundi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije