Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stravična nesreća u Istri

Automobil s osmero mladih udario 
u drvored, poginule dvije djevojke

prometna
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/7
29.11.2015.
u 22:30

Vozačica (18) imala je 0,26 promila, a kao mladi vozač nije smjela imati ni promila

Dvije djevojke, 16-godišnjakinja iz Fažane i njena godinu dana starija prijateljica iz Valbandona, poginule su u stravičnoj nesreći u nedjelju pet minuta poslije ponoći na cesti Pula – Fažana. Djevojke su bile u citroenu xsari pulskih oznaka u kojem su, osim njih, bile još četiri djevojke i dva mladića, a automobil je sletio s ceste.

Nisu životno ugroženi

Još su četiri osobe teško ozlijeđene: dvije 16-godišnjakinje, 17-godišnjakinja i 15-godišnjak također iz Fažane, dok su vozačica A. D. (18) iz Loborike kraj Marčane i 17-godišnjak iz Fažane lakše ozlijeđeni. Svi ozlijeđeni prevezeni su u pulsku Opću bolnicu; troje ih je smješteno na Odjel traumatologije, a jedna je djevojka smještena na Odjel neurologije. Nitko od njih srećom, potvrdila je Suzana Sokač, glasnogovornica PU istarske, nije životno ugrožen.

Prema onom što je se zasad zna, osmero mladih uputilo automobilom – dvoje ih se smjestilo u prtljažnik – iz Fažane u Pulu, najvjerojatnije kako bi se ondje nastavili zabavljati nakon što su se ranije te večeri sastali i družili u Fažani. No mlada vozačica, jedina punoljetna i s vozačkom dozvolom, sjela je za upravljač alkoholizirana. Izmjereno joj je 0,26 promila alkohola što je za tek stasale vozače, u dobi od 18 do 24 godine, među kojima je i ona, zabranjeno. Ne tolerira im se ni kap alkohola, već samo 0 promila. Vjerojatno je nesreći kumovala ta “jedna čašica za hrabrost” jer je zbog neprilagođene brzine u lijevom zavoju, petstotinjak metara od izlaza iz mjesta, A. D. izgubila nadzor nad vozilom. Prešla je na suprotnu stranu kolnika i izletjela s ceste pri čemu je automobil stražnjim dijelom udario u drvored. Od siline udarca xsara se odbila i zarotirala, a dvije su djevojke, koje su na mjestu poginule, izbačene iz automobila. Tijelo jedne bilo je uz automobil, a druge nekoliko metara dalje, na travi uz cestu. Mlada vozačica bit će kazneno prijavljena, a odmah joj je oduzeta i vozačka dozvola.

Više nesreća s mladima

– U 2015. u Istri je poginula 21 osoba u 17 nesreća, a osam tih nesreća izazvali su mladi vozači što je za nas u PU istarskoj “zvono za uzbunu”. Usporedbe radi, mladi vozači su u protekle četiri godine skrivili ukupno sedam nesreća – kaže S. Sokač. Upravo je zato istarska policija ove godine izuzetno aktivna u prevenciji alkohola i brzine kod te kategorije vozača. K tome, tragedija je upozorila i na kršenje Obiteljskog zakona prema čijim se odredbama mlađima od 16 godina zabranjuju noćni izlasci poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili odrasle osobe. Koliko se taj zakon ne poštuje, potvrđuju ulice pune klinaca u “sitne sate” koje roditelji, najčešće zbog manjka autoriteta, a ne zato što su neodgovorni, ne mogu zadržati u kući.      

>> Vlak se zabio u kamion, najmanje jedna osoba poginula

Ključne riječi

Komentara 58

PA
pan-am
09:17 29.11.2015.

Pogotovo mlađi a većina i starijih dok sjedaju za volan nisu svjesni da malom nepažnjom dovode sebe a i druge u životnu opasnost.Neka im je laka zemlja i ljudi čuvajte se i pazite dok ste za volanom!!

VA
valides
09:58 29.11.2015.

Čudi me da niti jedna suvozačica nije rekla vozačici da uspori, jer voziti se na suvozačevom mjestu kao fikus na prebrzu i ubilačku vožnju to je misterij svih misterija.

DU
Deleted user
09:01 29.11.2015.

Koja glupos nepoznati razlog !Pojedinci nikad nece naucit vozit! Zao mi je djevoaka ok ali da su prilagodile brzinu cesti i okolnostima do ovog nebi doslo ! Drugo od silnine udara u drvo auto se razbio ..daj malo polakse djecojeco duze cete zivjet !Tko polakse vozi prije na Cilj dodje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije