Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

U svakom kvartu u Danskoj najviše 30 posto nezapadnjačkih migranata

COVID-19 pandemic in Copenhagen
Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.03.2021.
u 17:03

Danska je vlada odbacila pojam “geta” za siromašne četvrti u kojima žive migranti

Danska vlada polako počinje biti titulirana kao najstroža antiimigrantska u cijeloj Europskoj uniji. Prođe li novi zakon, vlada će tako ograničiti postotak nezapadanjačkih imigranata po svakom gradskom kvartu u zemlji na 30% kako bi “smanjila rizik stvaranja paralelnih društava u religioznom i kulturnom smislu”. Mjeru je vlada je objavila u srijedu i odmah je očekivano privukla mnoge kritike. Zakon još mora proći parlamentarnu proceduru, a posebno je zanimljivo da ga je predložila tamošnja socijaldemokratska vlada, što pak ukazuje na to da je u Danskoj tema paralelnih društava postala općeniti problem, a više ne samo pitanje kojim se bavi ekstremna desnica, kako je to u nekim drugim državama u EU.

Ne žele paralelna društva

U zakonskom prijedlogu danska je vlada odbacila pojam “geta” za siromašne gradske četvrti koji se koristio ranije i koji je očekivano podigao mnogo prašine. Ministarstvo unutrašnjih poslova priopćilo je da će limitirati postotak nezapadnjačkih imigranata u svakom kvartu, odnosno susjedstvu, na 30% u sljedećih deset godina. Ministar unutrašnjih poslova Kaare Dybvad Bek rekao je da se s previše stranaca na jednom mjestu koji nemaju zapadno podrijetlo povećava rizik za pojavu religijskih i kulturno paralelnih društava.

– Pojam “geta” zavaravajući je. Mislim da pridonosi zamagljivanju količine rada koju je potrebno uložiti u ove kvartove – rekao je Dybvad Bek.

Prođe li ovaj zakon, očekuje se da će utjecati na 58 gradskih četvrti i obuhvatiti više od sto tisuća ljudi.

Zakon koji je donesen zapravo je izmjena dosadašnjih pravila o borbi protiv paralelnih društava. Socijaldemokratska stranka došla je na vlast 2019. na krilima antiimigrantskih stavova nekarakterističnih za stranku mainstream ljevice, ali je zbog toga naišla na odobravanje konzervativnih političkih opcija na Starom kontinentu za koje je pitanje pretjerane imigracije postalo ključno. Premijerka i liderica danskih socijaldemokrata jest Mette Frederiksen.

Dosad se pojam “geto” koristio kako bi se opisalo bilo koji gradski kvart u Danskoj u kojem živi više od tisuću ljudi, od kojih je više od 50% nezapadnog podrijetla, i koji zadovoljava dva od četiri kriterija: više je od 40% stanovnika nezaposleno; više od 60% njih nije završilo srednju školu; stopa kriminala tri puta je viša nego općenito u zemlji te je dohodak stanovnika 55% manji od regionalnog prosjeka. U zemlji 15 gradskih kvartova spada u ovu kategoriju, a još ih je 25 u riziku da potpadnu pod nju. Ova je pravila donijela prethodna konzervativna vlada 2018. godine.

Koliko je kriminal u nekim četvrtima postao problematičan, svjedoči i slučaj iz grada Odensea, piše RT (bivši Russia Today), koji je nudio financijsku odštetu lokalnim kriminalcima samo ako napuste siromašne kvartove.

Zanimljivo, u ovim susjedstvima prekršaji i kaznena djela nose dvostruko veću kaznu nego u drugim dijelovima zemlje. Također, postojeće zakonodavstvo smjera smanjiti udio socijalnih stanova u siromašnim kvartovima na razinu manju od 40% do 2030. godine. Očekuje se da će o novom zakonskom prijedlogu raspravljati tamošnje stranke te da će na kraju i proći. Kako izvještavaju britanski mediji, 11% stanovnika zemlje stranog je podrijetla, a među njima gotovo 60% njih nisu zapadnjaci.

‘Sirijci, možete kući’

Danska je prije 20-ak dana postala i prva europska zemlja koja je sirijskim izbjeglicama koji u njoj žive rekla da im povlači dopuštenje za ostanak te da od njih očekuje da se vrate u svoju zemlju. Za tu je potrebu teritorij oko glavnog grada Sirije Damaska označen kao dovoljno siguran za povratak. Odluka danske vlade znači da će 94 sirijske izbjeglice biti vraćene u kampove za deportaciju te će im se oduzeti pravo na školovanje. Neće biti natjerani da se vrate, ali aktivisti koji se bore za njihova prava govore da neće imati nikakve alternative.

– Jasno smo rekli da su njihove dozvole boravka privremene. Mogu biti povučene ako zaštita više nije potrebna – rekao je danski ministar imigracija. Njemačka je bila prva zemlja koja je rekla da će vraćati kriminalce među sirijskim imigrantima u tu zemlju.

Ključne riječi

Komentara 35

DU
Deleted user
17:19 19.03.2021.

Klasična priča. Mladi Danac ima bicikl, mlada Dankinja pesa, a mladi imigranti imaju djecu.

ZA
!zagreb!
17:16 19.03.2021.

Gotovo je sad. Za tri generacije su oni većina. Vi imate po jedno maksimalno dva djeteta. I to krećete u kasnim 30-im. Oni imaju 3+ djeteta u prosjeku i to počinju u ranim 20-im.

Avatar 123456
123456
17:26 19.03.2021.

Dolazi budalama iz dupeta u glavu, ali puno prekasno! Danci si prošlost! Izvršili samoubojstvo ničim ne izazvani! E što ti je ljudska glupost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije