Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNA PROIZVODNJA

U suradnji s EU: Općina Križ dobila mini tržnicu, uskoro kreće i projekt e-špajza

Općina Križ dobila mini tržnicu
Foto: zazubice.com
11.05.2020.
u 12:05

Načelnik Magdić kaže kako čine sve da poljoprivrednu proizvodnju podignu na veći nivo. Uz poticaje bez kojih bi selo teško opstalo, traže i najbolje načine distribucije, što je jednako važno i poljoprivrednicima i potrošačima.

U staroj jezgri Općine Križ s radom je počela tržnica na malo sufinancirana sredstvima Europske Unije. Naime, na platou iza Crkve Uzvišenja sv. Križa stanovnici su dobili prostor gdje svakoga dana od ponedjeljka do subote mogu nabavljati svježe voće i povrće te cvjetne i povrtne presadnice.

- Projekt vrijedan 320 tisuća kuna financiran je preko LAG Moslavine iz mjere ruralnog razvoja s 250 tisuća kuna. Uz prodajni plato uredili smo i parkirališni prostor sa popratnom infrastrukturom i javnom rasvjetom. Svi poljoprivredni proizvođači, OPG-ovci i kupci dobrodošli su na našu mini tržnicu koju smo napokon otvorili uz sve mjere opreza i socijalne distance. Stanovništvo je projekt već dobro prihvatilo i očekujemo sve veći broj štandova i kupaca – kaže načelnik Općine Marko Magdić.

Prodavači ističu kako paze na kvalitetu, što kupci na kraju i prepoznaju. 

Načelnik Magdić kaže kako čine sve da poljoprivrednu proizvodnju podignu na veći nivo. Uz poticaje bez kojih bi selo teško opstalo, traže i najbolje načine distribucije, što je jednako važno i poljoprivrednicima i potrošačima, pišu Zazubice.

- Za one koji žele ostati u svom domu pripremamo projekt e‑špajza. Na svoje adrese građani će moći dobiti kvalitetno voće i povrće, tek ubrano s naše njive – istaknuo je Magdić.

E-špajza projekt je Općine Križ kojim su direktno povezani poljoprivredni proizvođači i građani, od čega će koristi imati obje strane. Potrošači će moći dobiti provjerenu zdravu i svježu hranu, a proizvođači toliko potreban plasman proizvoda bez posrednika.

Lokalna proizvodnja hrane nema alternativu, a onu s područja Općine Križ sve više prepoznaje tržište susjednog Zagreba, jer danas je više nego ikad na cijeni domaće, svježe i zdravo. Predsjednica Odbora za poljoprivredu Općine Križ Ines Dundović kaže kako je plan na jednome mjestu okupiti proizvode svih lokalnih poljoprivrednika koji bi bili dostupni prije svega domaćem stanovništvu, ali i svim građanima  Zagreba.

- Križ zajedno sa svojom okolicom može hraniti hrvatsku metropolu zdravim voćem i povrćem. Nema potrebe da Zagrepčani konzumiraju uvoznu hranu koja ima i upitnu zdravstvenu ispravnost. Plan je otvoriti poseban dućan u središtu Križa u koji bi svako jutro stizale provjerene i svježe namirnice izravno iz naših poljoprivrednih gospodarstava. Bit ćemo sigurni da je to domaći proizvod, a ne preprodaja – napominje Dundović .Svi oni koji će proizvod iz tog dućana željeti direktno u svoj dom, moći će ga i dobiti pozivom na broj telefona ili narudžbom putem web shopa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije