Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova nesreća

U sudaru češkog i njemačkog vlaka više mrtvih i ozlijeđenih

State Disaster Preparedness Exercise "Schöna 2019"
Foto: Daniel Schäfer/DPA/PIXSELL
1/3
04.08.2021.
u 23:43

Sudarili su se brzi vlak iz Münchena prema Pragu i prigradski putnički vlak

Najmanje su tri osobe poginule, a 59 je ozlijeđenih u sudaru vlakova nedaleko od češkog grada Plzeňa u srijedu ujutro. Sedam je osoba u kritičnom stanju. Pokraj mjesta Domažlice sudarili su se brzi vlak koji je vozio iz Münchena prema Pragu i lokalni putnički vlak.

Ignorirao je signal "stop"

Potvrđeno je da su među žrtvama obojica strojovođa, oba su Česi, te jedna putnica, također Čehinja koja je putovala na regionalnoj liniji. Ozlijeđene u nesreći u bolnice su prevozila čak četiri helikoptera. Velika pomoć odmah je stigla iz Njemačke, na mjesto dramatične nesreće stigle su hitne službe iz susjedne Bavarske te doktori iz grada Chama u sjeveroistočnoj Njemačkoj, a pomoć je ponudila i njemačka policija. Sućut je izrazio i češki premijer Andrej Babiš. 

"Iskrena sućut obiteljima stradalih. Sada je važno da se spase preostali životi. A onda je potrebno sve istražiti", napisao je Babiš na svojem Twitteru. 

Prema izvješćima koja se prenosi iz čeških medija, sudarili su se visokobrzinski njemački vlak EX 351 i češki OS 7406 između postaja Domažlica i Blizejova, kod mjesta Milavče na zapadu Češke, oko 140 km jugozapadno od glavnog grada Praga
Prema navodima Čeških željeznica objavljenima na njihovim internetskim stranicama, EX 351 ekspresni je vlak koji putuje na liniji

München - Prag, a OS 7406 regionalna je češka linija. Nesreća se dogodila oko osam sati ujutro. Češki ministar prometa Karel Havliček naveo je kao uzrok nesreće ljudsku pogrešku. 

"EX 351 prošao je na signal 'stop' koji mu je nalagao da stane pa se sudario s putničkim vlakom. Situacija je vrlo ozbiljna", napisao je na svojem Twitter profilu Havliček. Potvrdio je to i glasnogovornik uprave željeznica. 

Treba reći da ova linija nije opremljena sustavom automatskog zaustavljanja vlaka, ECTS. Policija je objavila da više ne traži putnike, što znači da su uspjeli izvući tijelo poginule putnice koje je bilo zatočeno u gotovo potpuno uništenom vagonu. Snimke objavljene na češkoj televiziji pokazuju zgnječenu vozačku kabinu lokomotive brzog vlaka te prednji dio lokalnog vlaka.

Oba su vlaka ostala uspravno na pruzi ili uz tračnice. Među ozlijeđenima je i deset putnika iz Njemačke koji su zadobili lakše ozljede pa su vozilima hitne pomoći prevezeni u bolnice na području Njemačke. Ukupno su 52 putnika zadobila lakše ozljede koje nisu tražile nikakav tretman. U akcijama spašavanja sudjelovalo je 12 vatrogasnih ekipa s oko 60 ljudi. 

Promet je na ovoj željezničkoj relaciji bio prekinut do sinoć pa su organizirani alternativni načini prijevoza. 

Pokrenuta modernizacija

Željezničke nesreće učestalo se događaju na češkim prugama, navodi njemačka agencija Dpa dodajući da su u mnogim mjestima sigurnosni sustavi zastarjeli te da je vlada pokrenula program modernizacije. 

Ovo je najveća željeznička nesreća u Češkoj od prošlog ljeta kada su se kod mjesta Pernink kod Karlovih Vary na sličan način sudarile dvije kompozicije. Tada je poginulo dvoje ljudi, a ozlijeđeno je 24. U posljednjih godinu dana dogodile su se još dvije teške željezničke nesreće u Češkoj, jedna kod mjesta Česky Brod kada je putnički vlak udario u stojeću teretnu kompoziciju pri čemu je jedna osoba poginula, a 15 ih je ranjeno te još jedna kada je putnički vlak koji je prometovao na liniji Klatovy - Domažlice udario u lokomotivu koja je provodila nadzor trase, pri čemu je ozlijeđeno 19 ljudi. 

Ova današnja nesreća najteža je u Europi od siječnja 2019. kada je u željezničkoj nesreći u Danskoj poginulo osam ljudi. Ranije, 1995. godine, 19 ljudi poginulo je u sudaru kompozicija kod Krouna u regiji Chrudim u Češkoj.

VIDEO Pogledajte dramatičnu snimku požara kod Planog

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije