Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Markus Söder u Zagrebu

Prvi premijer Bavarske koji je posjetio Hrvatsku u zadnjih 12 godina

Zagreb: Andrej Plenković sastao se s Markusom Söderom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
02.05.2019.
u 20:48

Plenković je pak istaknuo da su tri teme utjecale na ozračje u EU - posljedice nekontroliranoga migracijskog vala, Brexit koji je uzrokovao da se "jedna od ključnih zemalja svijeta, ne može izvući iz konopaca u koje je zbog laži sama upala", te dezinformacijske kampanje.

Razvoj odnosa Hrvatske i Bavarske, u svjetlu hrvatskog predsjedanja EU, konzultacije o zajedničkim naporima da se zadrži konkurentnost gospodarstva i hvatanje koraka s 4. industrijskom revolucijom te suzbijanje nezakonitih migracija, reforma Dublinskog sustava te fokusiranje na rješavanje problema migracija na izvoru tri su područja o kojima su jučer razgovarali premijer Andrej Plenković i bavarski premijer i čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Söder u Zagrebu.

- U strategiji naše vanjske politike je i jačanje odnosa s pojedinim njemačkim zemljama, a osobito s onima s kojima imamo dugu suradnju, kao s Bavarskom - naglasio je Plenković. Trgovinska razmjena lani je iznosila 1,100,000 eura, i vrlo je izbalansirana u pogledu izvoza i uvoza, u Hrvatskoj posluje 1300 bavarskih kompanija, a od 2,7 milijuna njem turista, njih 1,2 milijuna su Bavarci.
Söder, prvi premijer Bavarske koji je u posljednjih 12 godina posjetio Hrvatsku, naglasio je važnost europskih izbora te izbora između snaga koje žele osnažiti Europu, poput EPP-ovog Spitzenkandidata Manfreda Webera, te onih drugih koji je žele rascijepiti.

- Mi nismo zauzdali, ali smo uspjeli smanjiti utjecaj Alternative za Njemačku (AfD) i radikalnog desnog krila koje podržava izlazak iz EU. Morat ćemo se boriti sadržajem, ali i načinom komunikacije - kazao je Soeder

Plenković je pak istaknuo da su tri teme utjecale na ozračje u EU - posljedice nekontroliranoga migracijskog vala, Brexit koji je uzrokovao da se "jedna od ključnih zemalja svijeta, ne može izvući iz konopaca u koje je zbog laži sama upala", te dezinformacijske kampanje.

- U Hrvatskoj je to izmiješano s aktivizmom političkih stranaka na polovima političkog spektra, koje nemaju minimum doticaja identifikacije s europskim putem Hrvatske. Njihov doprinos je bio ravan nuli i njihovo destruktivno djelovanje je logično jer ne razumiju transformativan proces Hrvatska prošla - istaknuo je Plenković. Na pitanje novinara treba li Hrvatska pomoć Frontexa, premijer je istaknuo spremnost hrvatske policije i kazao kako smatra da fokus Frontex treba biti na granici Grčke i Turske.

Komentara 7

TE
tegovdizac
21:31 02.05.2019.

Drago mi je vidjeti obnovu saveznistva i prijateljstva s Njemackom nakon sto ga je Milanovic razorio u 4 godine Kukuriku vlade s lex Perkovic. Ali vrhunac prijateljstva bit ce dolazak kancelarke Merkel Plenkovicu.

MO
Morany
21:34 02.05.2019.

Prvi premijer koji je posjetio u zadnjih 12 godina, Merkelica isto dolazi nakon 9 godina, Manfred Weber drugi put u 2 godine... dokaz hrvatske pozicije na mapi Europe!

ST
Stipan
22:15 02.05.2019.

Izgleda da je sve to zasluga Plenkovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije