Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pridružili se i fakulteti

U štrajku čistačice, portiri, nije radio ni Botanički vrt. Predsjednica podržala prosvjetare

Štrajk na fakultetima
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
24.10.2019.
u 18:43

Podršku nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima dali su i kolege iz znanstveno-nastavnih zvanja, kao i kolege iz Nacionalne sveučilišne knjižnice

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku danas je bio prazan. Ista je slika zabilježena i u Riječkom rektoratu, a na porti Pomorskog fakulteta u Splitu, porti zagrebačkih Fakulteta političkih znanosti i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije umjesto zaposlenika sjedili su studenti.

Sindikati zadovoljni

Portiri, čistačice, tajnice, ostalo nenastavno osoblje, predavači i umjetnički suradnici danas su i službeno ušli u štrajk, a uz podršku učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola koji štrajkaju već jedanaesti dan članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja potporu su dobili i od velikog broja kolega iz znanstveno-nastavnih zvanja na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. Oni su, naime, pristupili u takozvani solidarni štrajk. Tako je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu štrajkalo 98 posto djelatnika, veliki odaziv zabilježen je na Filozofskom i tekstilno-tehnološkom fakultetu, a stopostotni odaziv, barem kako su jučer izvijestili članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, zabilježen je na sveučilištu u Zadru. U borbi za koeficijente predavača, umjetničkih suradnika i nenastavnog osoblja, priključili su se i zaposlenici ostalih ustanova, poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Botaničkog vrta koji je danas, za prvog dana štrajka na visokoškolskim institucijama bio zatvoren.

– Porte su zatvorene, čistačice ne rade, ne rade ni knjižnice na fakultetima, referade. Zadovoljni smo odazivom – izvijestila je Romana Mihelić novinare na redovnoj konferenciji.

Da je štrajk ispunio sva očekivanja, potvrdio je Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

– Imamo dosta homogen izraz nezadovoljstva cijelog sustava znanosti i visokog obrazovanja te u isto vrijeme izraz podrške kolega iz osnovnih i srednjih škola– kazao je Radeka, te poručio da će njihovi članovi barem jednom tjedno ići u štrajk.

I dok profesori i učitelji osnovnih i srednjih škola nastavljaju s cirkularnim štrajkom zbog kojeg nastave danas nema u školama Zadarske i Šibensko-kninske županije, članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u sljedeći će štrajk u srijedu 30. listopada. Jer ipak, pojasnio je Vilim Ribić, štrajk zaposlenika u visokoškolskim ustanovama nije jednak onom u osnovnim i srednjim školama.

Dobar odaziv i u školama

– Štrajkovi u prosvjeti idu prema pritisku, a štrajkovi u visokom obrazovanju prema demonstraciji, pa se zato ne može egzaktno izračunati broj onih koji su u štrajku – kazao je Vilim Ribić.

A što članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja traže od Vlade?

– Tražimo povećanje koeficijenata za 6,11% za nenastavno i neznanstveno osoblje. Tražimo i povišicu predavačima i umjetničkim suradnicima da bi i oni došli na razinu asistenata, odnosno razinu koju traže i učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola – poručio je Radeka.

Uspjehom današnjeg  štrajka zadovoljni su i u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama. Naime, jučerašnji štrajk u Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji imao je 89,32 postotni odaziv, dok je odaziv u osnovnim školama premašio 90 posto. Kako je poručio Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Vlada je pozvala sindikate javnih službi na sastanak koji se trebao održati u petak, ali naknadno je zbog sindikalnih obaveza odgođen za ponedjeljak. Održat će se u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u 10 sati.

– To je sastanak za pregovore o osnovici plaće. Odazvat ćemo se tom sastanku, ali ćemo tamo tražiti točan termin za pregovore o koeficijentima. Ako ne budemo mogli razgovarati o koeficijentima, onda ćemo odlučiti hoćemo li se uopće odazivati na sastanke o osnovici plaće – kazao je Mihalinec koji je ujedno pozvao i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ali i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru da javno iznesu stav o zaostajanju plaća učitelja i zaposlenih u odgoju i obrazovanju.

Video: Sindikati pjevaju bećarce premijeru

Komentara 15

ZE
Zelen
17:48 24.10.2019.

Sramota! Kako intelektualci iskoristavaju " male ljide". Mariću ne odstupi ni mm!

PR
prajdali100
17:55 24.10.2019.

Nema popuštanja ! Što bismo trebali ? Zaduživati se da se ovima podignu plaće !? Ni govora. Ne smije im se platiti ništa za svo vrijeme što su proveli u štrajku.

VE
verica2
17:45 24.10.2019.

verica2: Vjerojatno koeficijenti nastavnika i zaposlenih u javnim službama općenito nisu najpravedniji, ali se ne mogu mijenjati štrajkom. Budući da nastavnika ima puno, mogu, ako se dobro sindikalno organiziraju, zahtijevati koeficijent kakav god žele. Zasad su pristojni i traže povećanje koeficijenata za malo više od 6%.Zamislite da traže povećanje od 100% ili više i kažu da neće raditi dok ne dobiju što traže! Tražili su (i upravo danas dobili) da se napad na učitelja tretira kao napad na službenu osobu. U tom slučaju im je zgodno izjednačiti se s vojskom ili policijom, a kad je riječ o pravu na štrajk ipak im je zgodnije biti u kategoriji s tekstilnim radnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije