Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nobelova nagrada

U Stockholmu prosvjedi zbog nagrade Handkeu, Vučić: Smatramo ga istinskim prijateljem

Peter Handke
Foto: REUTERS
1/5
10.12.2019.
u 20:16

Odluka Švedske akademije o dodjeli nagrade Handkeu kritizirana je jer je austrijski pisac govorio na sprovodu Miloševića 2006. nakon njegove smrti u pritvoru u Den Haagu gdje mu se sudilo zbog ratnih zločina

Prosvjednici su u utorak na hladnoći u Stockholmu prosvjedovali protiv dodjele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove potpore Slobodanu Miloševiću.

Švedski kralj Gustav uručio je Nobelove nagrade Handkeu i laureatima iz kemije, medicine, fizike i ekonomije u utorak navečer na raskošnoj svečanosti u koncertnoj dvorani u Stockholmu.

Nobelova nagrada za mir ranije je u Oslu uručena je etiopskom premijeru Abiju Ahmedu.

Odluka Švedske akademije o dodjeli nagrade Handkeu kritizirana je jer je austrijski pisac govorio na sprovodu Miloševića 2006. nakon njegove smrti u pritvoru u Den Haagu gdje mu se sudilo zbog ratnih zločina.

Foto: REUTERS

I dok su uglednici pristizali na ceremoniju, deseci prosvjednika mahali su sloganima "Nema Nobela za lažne vijesti", referirajući se na Handkeove komentare kojima dovodi u pitanje masakr 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995.

"Problem s Handkeom je što odbija priznati genocid nad bošnjačkom populacijom 90-ih", rekao je Adnan Mahmutović, jedan od organizatora prosvjeda u Stockholmu.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija, Kosovo i Turska objavile su ranije da će bojkotirati svečanost.

"Danas je sramotan dan. Pokazuje da Europa ima amneziju i zaboravlja što nam se dogodilo na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj", tvitao je kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli.

Ranije je turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio Švedsku akademiju da nagrađuje kršenja ljudskih prava dodjeljivanjem Nobelove nagrade za književnost Handkeu.

Miloševiću se sudilo zbog zločina i etničkog čišćenja koje su počinile srpske snage u ratovima koji su vodili od raspada Jugoslavije 1990-ih.

Handke je prošli petak odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću. Autor je knjiga 'Golmanov strah od jedanaesterca' i 'Spori povratak kući'. Također je napisao scenarij za film 'Nebo nad Berlinom' iz 1987.

Vučić čestitao Handkeu poručivši da ga Srbija slavi kao svog Nobelovca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pak austrijskom književniku Peteru Handkeu i, oslovljavajući ga s "poštovani prijatelju", ocijenio da se "upisao u besmrtne" te dodao da ga Srbija slavi kao svog Nobelovca.

"Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne. Ova nagrada jest nagrada za Vaš izuzetan književni rad, za Vaše znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca", istaknuo je Vučić u čestitki Handkeu, proslijeđenoj medijima.

Poručujući Handkeu da ga u Srbiji smatraju "istinskim prijateljem", Vučić je ocijenio da se nagrada austrijskom književniku doživljava uz posebno štovanje.

"Bit ću slobodan kazati, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio netko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg Nobelovca", poručio je Vučić u čestitki Handkeu, nadajući se njegovom "skorom posjetu Srbiji".

Komšić: Dodjela Nobelove nagrade Handkeu je nagrada genocidu

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak se pridružio oštrim kritikama na račun Petera Handkea.

"Danas je nagrađen genocid. Oni koji su ga nagradili, trebali bi se toga duboko stidjeti. Od dobitnika nagrade i čovjeka koji veliča genocid, mržnja se mogla i očekivati, ali mržnja od strane onih koji su mu nagradu dali jest poražavajuća", kazao je Komšić komentirajući za agenciju Fena dodjelu nagrade Handkeu čije je javno djelovanje predmetom prijepora zbog njegove otvorene potpore velikosrpskoj politici i režimu Slobodana Miloševića.

Komšić je kazao kako dodijeliti nagradu takvoj osobi istodobno znači pokazati najgoru vrstu nepoštovanja prema onima koji su žrtve najstrašnijih ratnih zločina poput genocida čije počinjenje u Srebrenici Handke nikada nije priznao.

"Ovo je čin mržnje prema žrtvama genocida. Pred čovječanstvom, pred nama svima, pred civilizacijom, ali u ovom slučaju i pred ljudima od knjige i riječi stoji zadatak da se izborimo s mržnjom prema žrtvama genocida u našoj državi", kazao je Komšić.

Komentara 56

Avatar Janus
Janus
07:01 11.12.2019.

PRVI DIO -- Čemu tolika frka oko Handkea? Nigdje ne piše d je Handke dobio nagradu zbog podrške Miloševiću i svojih političkih stavova. Ništa na ovom svijetu nije samo crno niti samo bjelo, pa uostalom ni sama Nobelova nagrada. Svi znate da su osnovi te nagrade Alfred Nobel i njegov izum dinamit. Alfred Nobel je osim što je bio industrijalac i intelektualac bio bez sumlje bio i sjajan znanstvenik, autor otprilike 350 izuma sa područja kemije i metalurgije. Mnogi njegovi izumi su korisni za svakodnevi mirnodopski život čovječanstva, ali jedan broj baš i nije. Osim svima znanog dinamita, neki od njih su; načini pripreme baruta, poboljšanja procesa pripreme i uporabe baruta, načini sprječavanja smrzavanja nitroglicerina, načini dobivanja čvrstih eksploziva iz nitroglicerina i želatinoziranog nitroglicerina, načini proizvodnje eksplozivnih tvari koje sadrže nitroglicerin, metode za unutarnje kovanje vatrenog oružja i drugih komada cjevastih metala namijenjenih izdržavanju velikog naprezanja, regulacija pritiska u topovima,,,,,,,,,,,,,,, Uz to čovjek je, kak se ono kaže, nakon što je postao njen vlasnik, na noge postavio, i od nje učinio planetarno popularnu firmu Bofors poznatu po proizvodnji raznovsnog artiljerijskog oružja i raketa,,,,,,,,, . Kolikoko je sve to navedeno desetina ili stotina milijuna ljudi poslalo na drugi svijet, znate svi kao i oni koji tu nagradu primaju i primili su je. Nagradu čiji su osnov smrt i razaranje............DRUGI DIO u nastavku

OX
oxymoron
21:16 10.12.2019.

Srbija uvijek slavi tudje Nobelove nagrade kao svoje. Kako Andricevu tako i ovu.

DU
Deleted user
10:54 11.12.2019.

Cijeli svijet se ponovo prisjetio zločinačkog miloševićevog režima kojeg je Handke podržavao i to čini i danas. I to je ono najvažnije a ne njegova Nobelova nagrada koju sada može baciti u smeće, ako ima imalo savjesti. A za vučića se netreba čuditi. On je bio ministar u vladi Miloševića i sudionik u agresiji na hrvatsku. A nedavno je čak i podržao postavljanje spomen ploče jednom srpskom generalu koji je sudjelovao u rušenju Vukovara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije