Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrolirani suživot

U stanu do 30 kvadrata manji pas i samo dvije mačke

pas01_PXL_kar_281210
PIXSELL
28.12.2010.
u 18:48

Karlovačko vijeće donijelo novi akt o uvjetima i načinima držanja kućnih ljubimaca

Jeste li znali da se pse određene visine mora držati u prostoru točno određene veličine, ili da postoje propisi za veličine psećih kućica? Ako su do sada i postojali stručni normativi, od ovog mjeseca postoje i komunalni, koje određuje akt Grada “Uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca”. Novi dokument rezultat je ujednačavanja starih s novim zakonskim odredbama.

Onemogućiti patnju psa
Ako je pas vezan, lanac ne smije biti kraći od 3 metra ili trostruke dužine životinje. Vezani pas mora imati kućicu i ograđeni prostor, a ograničenje mu ne smije uzrokovati patnju. Pas do visine 55 centimetara u grebenu mora boraviti u boksu od najmanje 6 četvornih metara, pas od 56 do 65 centimetara u prostoru od 7 četvornih metara, te od najmanje 8 kvadrata pas viši od 65 centimetara. Visina i širina psećih prostora moraju biti 1,8 i 2 metra.
Ako netko ima dva psa visine do 55 centimetara u grebenu, mora ih držati u prostoru veličine 7,5 četvornih metara. Za dva psa visine od 56 do 65 centimetara potreban je prostor od 10 kvadrata, a za par pasa viših od 65 centimetara od 13. Za tri mala psa potrebno je 10 ‘kvadrata’ prostora, za tri srednje velika 13, a za isto toliko velikih 17 četvornih metara. Za 4 mala psa potrebno je 12 kvadrata, za 4 srednje velika 15, a za isti broj velikih pasa 20 kvadrata prostora. Konačno, pet pasa visine do 55 centimetara treba smjestiti u najmanje 14 kvadrata, za toliko pasa visine od 56 do 65 centimetara 18, a za 5 pasa od 65 centimetara naviše 24 kvadrata.
Propisane su i veličine kućica. Psi do 55 centimetara visine u plećima moraju boraviti u prostoru dimenzija od najmanje 100x60x55 centimetara, srednje visoki u kućici dimenzija 150x100x70, a veliki 170 do 180x120x85 centimetara.

Predviđene visoke kazne
U stanu do 30 četvornih metara dopušteno je držanje jednog psa do 40 centimetara visine i dvije odrasle mačke, u stanu većem od 30 ‘kvadrata’ psa iznad 40 centimetara visine, dva niža psa i tri odrasle mačke.
Dogovor sa suvlasnicima dopušta i veći broj životinja. Nadzor provode komunalni redari i veterinarski inspektori, a za kršenje tih odredbi vlasnici će morati posegnuti u džep za 5000 do 15.000 kuna.

Susjedi, kućni red...

 Novi gradski propis sadrži i neke stare odredbe koje, s obzirom na praksu nekih, nije suvišno ponoviti. Primjerice, vlasnik kućnog ljubimca dužan se brinuti o njegovom zdravlju, kućnom redu i miru, te sigurnosti građana, osigurati da se ovlaštena ili punoljetna osoba brine za životinju u slučaju vlastite odsutnosti od 24 sata i dulje. Nije dopušteno ni držati ni ostavljati kućnog ljubimca u zajedničkim prostorijama poput hodnika, dizala, smećare... Vlasnik ili posjednik dužan je očistiti zajednički prostor stanara ukoliko ga njegov ljubimac uneredi.
Vlasnici kućnih ljubimaca moraju spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, a ukoliko ne žele samostalno zbrinuti mladunčad, moraju snositi troškove rješavanja tog problema.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
antic
20:51 28.12.2010.

ovo je strašno bitan tekst za pulicera. pogotovo kad novinar prepisuje fraze i frazetine od kvadrata do visine pasa, ostavite pse i mačke na miru, riješite nas budala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije