Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezamislivo

U stanove mogu kroz krov, a temelji nisu na zemljištu

'21.09.2010. Trga Ante Starcevica, Bedekovcina - Radovi na uredjenju trga. Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
21.09.2010.
u 16:35

Zgrada nema nikakva zemljišta, a čestica ispod temelja premještena je na parkiralište

Stanari sedmerokatne zgrade u Bedekovčini na Trgu Ante Starčevića od broja 1 do 3, njih osamdesetak u 28 stanova i dva poslovna prostora, do svojih stanova, pravno rečeno, mogli bi samo preko krova. Naime, upravo su neki dan doznali da zgrada nema nikakva zemljišta, a čak je i čestica ispod temelja zgrade premještena na drugo mjesto.

– Stanovi bi se tako mogli povjesiti na vješalice negdje u polje – u šali kaže predstavnik stanara Andrija Krznar.

Viseća parcelacija

Da nešto nije u redu, stanari su primijetili potkraj prošlog tjedna, kada im je osvanula službena obavijest da će se početi uređivati središte mjesta te da su dužni maknuti automobile s parkirališta.

– Nije nam bilo jasno kako se nešto može raditi na našem zemljištu bez naše suglasnosti. Zato smo otišli u katastar i gruntovnicu, gdje nam je rečeno da je nad našom zagradom napravljena tzv. viseća politička parcelacija. U zgradu i iz zgrade možemo jedino kroz krov, a samo je zemljište ispod temelja zgrade naše, no i broj te parcele ispod temelja pomaknut je izvan zgrade, na parkiralište – objasnio nam je Andrija Krznar.

To je učinjeno potkraj 1999. godine, ali zašto i tko je to napravio, stanari nemaju pojma, samo nagađaju da je možda riječ o administrativnoj pogrešci jer u suprotnom netko je morao zatražiti da se to napravi. Kako bi ušli svemu u trag, tražit će povijesni izvadak.

Zbog svega je predstavnik stanara s upraviteljem zgrade otišao do općinskoga načelnika, budući da je Općina investitor radova u središtu.

– Mi ne želimo raditi smetnje i drago nam je da se središte mjesta dotjeruje kako dolikuje, ali željeli smo da se poštuje procedura pa smo tražili na uvid što će se točno raditi i da se riješe imovinskopravni odnosi – kaže Krznar. Kao dobri susjedi, Općina i stanari sve su dogovorili. Stanari su dobili na uvid idejno rješenje rekonstrukcije središta mjesta, a i dogovoreno je da će se pokrenuti postupak utvrđivanja zemljišta nužnog za upotrebu zgrade i suvlasništva nad tim zemljištem.

Nisu protiv radova

– O svemu ćemo se vrlo brzo očitovati, a u principu se slažemo sa zahvatom koji slijedi jer se ništa bitno ne mijenja, jedino će se iznova opločiti plato uz ulično pročelje zgrade, postaviti tu klupe i žardinijere, a parkiralište će se asfaltirati. Mi smo zadovoljni što je problem riješen dobrosusjedskim razgovorom i dogovorom, to više što će se zahvatom riješiti i neki od infrastrukturnih problema koji se isprepliću između dviju zgrada – kaže Krznar. Naime, zgrada o kojoj je riječ u susjedstvu je općinske zgrade u Bedekovčini, a susjedi su se dogovorili.

 Među ostalim, u središtu mjesta uredit će se park iz kojeg se već uklanjaju prevelika stabla te drveće i grmlje koji izazivaju alergiju. Većina parkovne površine bit će također popločana, a u središtu će biti velika lijepa fontana. Također, s jedne strane ceste koja vodi prema kolodvoru umjesto parkirališta bit će posađeno zelenilo.

Ključne riječi

Komentara 2

CV
cvijece
15:58 26.09.2010.

Nemreš bilivit ! Tko je potpisivao i odobravao prije izgradnje (tražiti na uvid sve one kilograme papira sa raznim dozvolama,suglasnostima,uvjerenjima itd.,itd.)? Jeste li kupili te stanove u kojima sada živite za svoje novce ili su vam poklonjeni?Istražiti tko je obraoo vrhnje bez vašega znanja a ne mlohavo reći \"mi ne želimo raditi smetnje ...\"

SM
Stjepan M
08:29 27.09.2010.

Eh, kad bi barem ljudi bili malo pametniji, znali odvagati što je bitno, a što nije da se ova vremena lakše prežive. Je li stvarno vrijeme da se uređuje trg??? Koji je godinama takav kakav je, jel možda prezelen pa ga treba popločiti kamenom??? Umjesto da se novci od proračuna raspoređuju gdje je to puno potrebnije, bacaju se na potpuno nepotrebne investicije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije