Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUĐE Ministar Šimonović optimističan nakon razgovora s potpredsjednikom EK J. Barrotom

U srijedu zeleno svjetlo Pravosuđu i temeljnim pravima?

VL
Autor
Stojan De Prato
12.02.2009.
u 12:24

Europska komisija vrlo je zadovoljna poduzetim preobrazbama na polju pravosuđa, a sada će pažljivo pratiti da se sve to zaista i provede u djelo - izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović nakon što je u četvrtak u Bruxellesu razgovarao s potpredsjednikom EK zaduženim za područje pravde, slobode i sigurnosti Jacquesom Barrotom.

EK će, najavio je Barrot, posebice pratiti postupak izbora sudaca, iako se u razgovoru nisu spominjali pojedinačni slučajevi. EK je izrazio priznanje Hrvatskoj za uspostavu ”učinkovita sustava za sprječavanje organizirana zločina i korupcije”. Barrot je također obećao potporu EK da se “što prije uspješno prevlada” slovenska blokada pristupnih pregovora.

Šimonović je jučer boravio u Europskome parlamentu, gdje je odgovarao na pitanja članova Vanjskopolitičkoga odbora. Tada je najavio da će do 15. ovoga mjeseca završiti zajednička istraga hrvatskih vlasti i Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) o 33 spisa, uključujući topničke dnevnike, koje zahtijeva ICTY-jevo Tužiteljstvo.

- U početku je Tužiteljstvo zahtijevalo 158 spisa, za koje je očekivalo da postoje na temelju zapovjednoga ustroja koji je pretpostavilo. No, uspjeli smo dokazati da je taj ustroj bio drugačiji, te da bi tih spisa trebalo biti ukupno 90. Od njih su još upitna 33, za koje zajedno nastojimo ustanoviti jesu li uopće postojali, a ako jesu, tko ih je posljednji zakonito posjedovao. Taj će ih morati predati, a ako to ne učini, slijede mu zakonske posljedice – dodatno je objasnio Šimonović.

Napomenuo je kako je moguće da su neki spisi namjerno uništeni “jer su neke od osoba iz tadašnjega zapovjednog lanca još bile na dužnosti kada je ICTY te spise počeo zahtijevati”. Istraga je, kaže, pri kraju i sada se “još jednom provjeravaju neke podrobnosti, da budemo posve sigurni”.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u srijedu poslije podne sudjelovat će na posebnome sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća Europske unije, koji je češko predsjedništvo sazvalo kako bi Brammertz izvijestio o suradnji svih zemalja u području s ICTY-jem. Šimonović očekuje da će mišljenje koje će tada izreći o hrvatskoj suradnji omogućiti otvaranje pristupnih pregovora o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Ako Slovenci opet nešto ne izmisle, pa ga blokiraju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije