Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za bolji status

U srijedu prosvjed roditelja njegovatelja: Prisiljeni smo opet sa svojom djecom izaći na ulicu

Konferencija o prosvjedu Roditelja njegovatelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.12.2019.
u 15:12

Na konferenciji za medije u Saboru naglašeno je da se obveze njegovatelja ne uređuje Zakonom o socijalnoj skrbi, već Zakonom o njegovateljima

Nezavisni Bojan Glavašević danas je, zajedno s članicama Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena" Suzanom Rešetar i Sabinom Lončar, najavio sutrašnji prosvjed za status roditelja njegovatelja u 10 sati ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politike.

Prosvjedom žele ukazati na neprihvatljivu i neodrživu situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom i roditelji sa statusom njegovatelja zbog nepoštivanja Ustava RH i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom jer naknada za roditelje sa statusom njegovatelja, u iznosu od 2500 kuna mjesečno, za 24-satnu njegu ne samo da nije dovoljna za pokrivanje osnovnih troškova života.
Suzana Rešetar iz Udruge Sjena podsjetila je da su prije dva mjeseca održali prvi prosvjed za status roditelja njegovatelja, a sad prosvjed ponavljaju kako bi pozvali Ministarstvo da konačno napravi žurne i odlučne korake prema poboljšanju statusa roditelja njegovatelja.

- S obzirom na to da do sada Ministarstvo nije ponudilo nijedno rješenje na brojne probleme naše populacije na koje upozoravamo godinama, prisiljeni smo opet sa svojom djecom izaći na ulicu u nadi da ćemo tako potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja kako bi se životi roditelja njegovatelja, kao i osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju poboljšali – rekla je Suzana Rešetar.
Sabina Lončar pak naglašava da na problem bolovanja ukazuju još od 2011. godine.

- Da je kojim slučajem roditelj njegovatelj ili njegovatelj bolestan, dijete s poteškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom se izmješta iz obitelji i smješta u ustanovu. Mi smatramo da je to kršenje prava djeteta i prava osoba s invaliditetom, ali i da je nehumano i preskupo za državu. Predložili smo nekoliko načina na kako se to može riješiti, pa i kroz pomoć u kući, ali nas Ministarstvo ne želi dovoljno čuti i razumjeti – kazala je Lončar.

Kao goruće probleme tako su na konferenciji za medije u Saboru izdvojili nužnost da se obveze njegovatelja ne uređuje Zakonom o socijalnoj skrbi, već Zakonom o njegovateljima.

- Status njegovatelja pri Ministarstvu za demografiju, obitelj,mlade i socijalnu politiku mora biti reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu. Njegovatelj bi, sukladno zahtjevu iz druge točke, morao imati pravo na plaću, a ne naknadu kao što to sada u zakonu stoji.

Smatramo da plaća njegovatelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, dakle neto plaća, ne bi smjela biti manja od 4000 kuna mjesečno, uz opasku da bi donekle primjerena mjesečna plaća iznosila 5000 kuna. Napominjemo kako je trenutna naknada za njegovatelje daleko ispod minimalnog iznosa plaće, odnosno 2500 kuna. Njegovatelji koji njeguju dvoje ili više osoba odnosno njegovatelji vitalno ugroženih osoba moraju dobiti povećani iznos plaće koja bi uvažavala činjenicu da takvi roditelji moraju skrbiti medicinski zahtjevnije i stručnije ili ako se radi o dvoje ili više korisnika skrbi, takva skrb iziskuje i zahtijeva dodatne napore, trud i vrijeme – predlažu.

Također drže kako treba pronaći zakonski okvir koji bi i u praksi dozvolio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor. Prilikom korištenja navedenog njegovatelju se mora omogućiti kompetentna osoba kao zamjena njegovatelju umjesto dosadašnjih smještanja u institucije ili bolnice osoba kojima je potrebna njega, a čiji su njegovatelji prisilno spriječeni njegovati ih ili trebaju nužni odmor.

- Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji,njegovatelj u slučaju smrti njegovane osobe mora imati pravo na 6 mjeseci plaćenog dopusta tokom kojeg će se integrirati nazad u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada – zaključili su.
Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, koji je u Saboru ugostio ove predstavnice udruge Sjena, naglasio je kako u potpunosti podržava zahtjeve roditelja njegovatelja, te vjeruje da će i druge političke opcije podržati ove razumne zahtjeva.

 

Komentara 3

SM
Smok
16:40 03.12.2019.

Svaka druga mu je aa

Avatar Antikomunist
Antikomunist
18:08 03.12.2019.

A mili bože mislio sam ić a taj prosvijed sad kad se ovaj umješao u njega ne znam

DH
dalibor.hren
20:03 03.12.2019.

Glavaševiću, zar je prvo polje na hrvatskom grbu bijelo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije