Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi u isporuci

U srijedu isplata hrvatskih mirovina, Njemačka upozorila na moguće kašnjenje čekova

Coronavirus - Berlin
Foto: Wolfram Steinberg/DPA/PIXSELL
1/4
06.04.2020.
u 10:13

Strane mirovine prima oko 165 tisuća hrvatskih građana, najviše iz Njemačke – 90 tisuća

U srijedu 8. travnja 2020. počinje isplata mirovina za ožujak 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

Uz mirovinu za ožujak, korisnicima prijevremenih starosnih mirovina, ostvarenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019., isplatit će se i sve zaostale svote nastale uslijed ponovnog određivanja iznosa mirovine zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Također HZMO je dobio obavijest njemačkog mirovinskog osiguranja (DRV) da se za sve korisnike mirovine u inozemstvu uvodi pojednostavljena procedura u vezi s potvrdama o životu za 2020. godinu. Neće biti potrebno pribaviti ovjeru od nadležnih tijela u dotičnoj zemlji boravišta. DRV će korisnike mirovina izravno obavijestiti putem dopisa o pojednostavljenoj proceduri, a i na web stranicama Njemačke pošte (Deutsche Post AG/ Renten Service) i Njemačkog mirovinskog osiguranja (Deutsche Rentenversicherung) također će biti navedene relevantne informacije o pojednostavljenom postupku u slučajevima da dostava (potvrde o životu) korisnicima mirovina nije moguća. 

Problemi u isporuci čekova u inozemstvo 

Ipak, na zahtjev njemačke pošte DRV je obavijestio da može doći do kašnjenja u isporuci pošte zbog trenutačne krizne situacije prouzročene koronavirusom.

S obzirom na to da umirovljenici primaju svoje njemačke mirovine i putem čekova, može se očekivati kašnjenje u međunarodnom poštanskom prometu te eventualno i u isporuci lokalnih pošiljki. Kao rezultat toga, korisnici mirovine možda neće dobiti svoje čekove ili će ih primiti naknadno.

Zbog tih okolnosti predlaže se uzimanje u obzir mogućnosti prelaska s čekovnog plaćanja na plaćanje putem računa. Više informacija o izjavi o plaćanju njemački umirovljenici mogu pronaći na web stranici Renten Servicea na kojoj se nalazi i Izjava o isplati na hrvatskom jeziku.

U Hrvatskoj se, prema podacima iz 2014. godine, isplaćivalo oko 90 tisuća njemačkih mirovina, a sve zajedno iz ostalih država oko 165 tisuća stranih mirovina.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar izigoin
izigoin
11:53 06.04.2020.

Jednostavno;Zato što su svi ti ljudi radili i u Republici Hrvatskoj,niti jedan od njih koji nisu radili ovdje,nisu niti ostvarili takvo osiguranje...samo svi oni ,nek ne zaboravi nitko,troše i svoje mirovine u inozemstvu stečene,OVDJE,u Republici Hrvatskoj.

WI
wimamanianiia
12:42 06.04.2020.

Moze li netko reci Plenkovicu da kaze ministru vanjskih poslova da se omoguce brze transakcije iz inozemstva, posebno u postama, hvala.

Avatar Hazl113
Hazl113
11:10 06.04.2020.

Pitam se zašto ti penzioneri koji su radili godinama vani imaju Hrvatsko osnovno zdravstveno osiguranje. Mi koji smo cijeli život ovdje i uplaćujemo ili smo uplaćivali svaki mjesec 20% od svojih plaća rado toga ispadamo budale. Oni koji su radili vani preko 10 god. ne bi trebali imati tu pogodnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije