Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesničar Željko Krušelj

Srbi su mislili da je Jugoslavija podvala za Veliku Hrvatsku, a diktatura je dovela do ustaštva

Željko Krušelj
Foto: VečernjiTV
1/2
01.12.2018.
u 11:29

Nakon završetka Prvog svjetskog rata nastala je prva država Južnih Slavena, a o tome smo razgovarali s povjesničarom Željkom Krušeljem

Prije dvadesetak dana svijet je obilježio stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata. Iste te 2018. godine po svršetku rata, točnije prvog dana mjeseca prosinca, nastala je prva država Južnih Slavena - Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

U povodu toga u emisiji Večernji TV-a razgovarali smo sa Željkom Krušeljem, povjesničarom, analitičarom i docentom na Sveučilištu Sjever.

– To je jedan jako komplicirani proces koji je bio uvjetovan nizom političkih razloga, okruženjem, situacijom u kojoj smo se nalazili kao južnoslavenske zemlje. Zanimljivo, u cijeloj toj priči je često i u suprotnosti s nekakvim uvjerenjem koje postoji u hrvatskoj javnosti jer su neke stvari zadnjih desetljeća zbog promijenjenih okolnosti i krvavog raspada jugoslavenske države ili zanemarivane ili su tumačene na jedan način koji povijesno ipak nije održiv. Jugoslavenska država je nastala kao zbog spleta povijesnih okolnosti. Prvi svjetski rat doveo je do raspada nekoliko carstava, između ostaloga i Habsburške monarhije, odnosno Austro-ugarske u završnoj njenoj fazi. Bez toga bilo bi nemoguće da se bilo što dogodi. Taj dramatični raspad Austro-ugarske je bio povod, osnova i idealna prilika da se realiziraju ideje o zajedništvu južnoslavenskih naroda – rekao je i dodao:

– Jugoslavenska ideja je začeta negdje sredinom 19. stoljeća. Već krajem 19. stoljeća je puno toga rečeno i napisano, puno toga se pojavilo na političkoj sceni i interesantno je da je u središtu te jugoslavenske ideje bila Hrvatska. Zato što je položaj Hrvatske u Austro-ugarskoj bio takav da su se tražila rješenja kako izaći iz toga i kako dobiti svoj suverenitet.

Komentara 102

Avatar taqa
taqa
12:57 01.12.2018.

Jugoslavija kraljevska je propala kada su na Jelačić placu poubijali domobrane u prosincu 1918-te,republikanska je propala u beogradskoj skupštini 1928.-me, a komunistička na Bleiburgu 1945_te, a Velika Sebija je propala 1989-te na mitingu na Gazimestanu. A Hrvatska je rođena u Domovinskom ratu.

NE
Neonacionalist
12:59 01.12.2018.

Stvar je u tome da u južnoslavenskom djelu AU Monarhije su živjeli Slovenci ,Hrvati i Srbi u mnogim djelovima međusobno izmješani i koji su jedino zajednički mogli da se odupru Beču i Pešti i zato je hrvatska nacionalna ideja nužnoo morala biti šira tj.južnoslavenska a ograničena samo na Hrvate nije realno mogla biti ništa drugo doli podređena bečkoj politici koja je i igrala na kartu zavadi pa vladaj i koji su nastojali spriječiti hrvatsko-srpsku koaliciju . Po mom mišljenju takva Jugoslavija koja bi obuhvačala samo južnoslavenske zemlje AU tj. Sloveniju, Hrvatsku, BIH i Vojvodinu je bila idealna za Hrvate , to je zapravo bila ona kratkotrajna jednomjesečna samoproglašena Država SHS , naime u toj Državi SHS bi Hrvati bili dominantan narod, Zagreb bi bio političko središte i ona je zapravo imala izgleda da bude uspješna iz niza razloga , kao prvo ona ne bi mogla biti monarhija, bila bi uređena kao demokratska parlamentarne republika , tu su bili okupljeni narodi koji su imali već višestoljetno iskustvo zajedničkog suživota , tu ne bi bilo pobjednika i poraženih jer smo svi zajedno bili pripadali poraženoj AU , politička kultura je generalno bila drukčija , itd. no ujedninjenje sa Kraljevinom Srbijom u poziciji pobjednika sa svojom vojskom , sa svojom dinastijom Karađorđevića , sa povjesnim iskustvom proizašlim iz Otomanske imperije, itd.se pokazalo očekivano neuspješnim .

IL
ivan.lorkovic.zg
13:02 01.12.2018.

Konačno jedan pametan i pošten povjesničar. Na današnji dan sa najsramotnijom izjavom u poviesti Hrvata tzv. ADRESOM ušli smo u srbsko ropstvo 918 -1941-1945-1990. 500.000 ubijenih Hrvata bez suda. Kočevski Rog, Mariborski rovovi, Huda jama,Macelj, Jazovka, Gračani, Tuškanac 75, Pedagoška akademija - dvorište u Savskoj.......... Opljačkana Hrvatska-zamnjenom austrijskog novca, uništenjem pRVE HRVATSKE ŠTEDIONICE itd. Ubojstva Hrvatski političara Radič Basariček,Pernar.....Hebrang. Ubojstva stotine svečenika i fratara. Ubojstva tisuća intelektualaca-Šuflaj, Pilar.......... Zašto se nismo osamostalili ranije. Pa tko se razumije u vojnička pitanja jasno mu je da nismo imali vojničke snage ni 1918 niti 1945 niti 1971 jer su naši neprijatelji srbi imali jake i vojnički aktivne saveznike. 1991 bili smo sami MI i ONI. Oni naoružani MI goloruki ali smradni silovatelji djevojčica i koljači staraca nisu bog zna kakvi borci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije