Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Hoćemo kralja'

U središtu Beograda slavili četničkog vođu Dražu Mihailovića kao antifašista

12.05.2019.
u 16:22

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) organizirao je u nedjelju u Beogradu skup nazvan "Prva monarhistička i antifašistička šetnja - u slavu Draži", a nekoliko stotina pristaša monarhije i ravnogorskog četničkog pokreta Dragoslava Draže Mihailovića prošetalo je pješačkom zonom u središtu grada.

Na čelu povorke bio je transparent "Prva monarhistička i antifašistička šetnja" s tiskanom krunom na lijevoj i desnoj strani, a sudionici su nosili zastave POKS-a i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Dragoslava Mihajlovića, pojedini odjeveni u replike odora nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

1/0

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odličjima koja su nekadašnji predsjednik SAD Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik POKS-a Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni "antinacisti i antifašisti" ponosni na "činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta".

Ta je njegova ocjena trebala biti aluzija je na početak Drugog svjetskog rata kad se, kao pukovnik tadašnje jugoslavenske vojske Dragoslav Mihajlović, stavio na čelo pokreta koji se u prvim mjesecima rata borio protiv Nijemaca, a potom s četnicima koje je predvodio, stao na stranu njemačkih i talijanskih okupatora u borbi protiv partizana i komunista.

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Gojković je poručio kako "POKS želi državu koja će biti servis građana", te da je to mogućno "samo ako se Srbiji vrati pravo ime" - Kraljevina Srbija. Svoj govor završio je porukom "Živio kralj", na što su okupljeni uzvratili "Hoćemo kralja". Skup je protekao bez incidenata. 

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 74

AN
Androniko
16:47 12.05.2019.

Ne bih se začudio da su imali svesrdnu potporu onih koji se protive komemoraciji povodom Bleiburške tragedije i proglašenju svecem blaženog Stepinca. Sve ih veže "antifašistička petokraka".

Avatar Matteo1212
Matteo1212
17:12 12.05.2019.

Di su sada ˝antifašista˝ Franjo Habulin i ˝antifašističke˝ crvene udruge iz Hrvatske, Slovenie, Austrije i Italije da se očituju o čarapanskim fašistima; zašto ta šaka jada nikad ne reagira na događaje u smrdiji??? https://www.vecernji.hr/vijesti/prosvjedni-skup-na-bleiburgu-antifasisti-traze-zabranu-komemoracije-1318629

ME
medvedgrad
18:04 12.05.2019.

Fasizam jedino zivi u Srbiji. Slijepo crijevo civikizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije