Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA SE POGORŠAVA

U Srbiji i dalje porast zaraženih: Zdravstvo traži zatvaranje, političari oklijevaju

Beograd: Prosvjed zbog velikog broja preminulih zdravstvenih radnika za vrijeme pandemije
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
1/3
09.03.2021.
u 16:55

Oštre mjere traže i liječnici, upozoravajući da se kod novoprimljenih bolesnika teške kliničke slike brzo razvijaju

U Srbiji se, unatoč pojačanim ograničenjima preko vikenda, u utorak nastavlja rast broja novih zaraza i broja umrlih od covida 19, što je dodatno ojačalo zahtjeve medicinskog dijela Kriznog stožera da se strožim mjerama na najmanje tjedan dana presječe trend širenja infekcije.

U protekla 24 sata umrlo je 20 oboljelih, a od 16.816 testiranih uzoraka 4.576 bilo je pozitivno na koronavirus, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Povećan je i broj pacijenata na covid odjelima u bolnicama diljem Srbije - danas ih 4279, od kojih189 na respiratorima. Po broju novozaraženih i dalje prednjači Beograd - 1331, dok po više od 300 zaraženih imaju i Novi Sad (359), te  Niš (304).

Ranije najavljena sjednica Kriznog stožera nije održana do utorka popodne, a iz tog tijela stižu konfuzne ocjene o namjerama i mogućim odlukama da se što prije, uvođenjem najmanje sedmodnevnog zatvaranja, uspori i zaustavi širenje zaraze.

"Odložen je Krizni štab, to je istina. Zašto je odloženo, ja trenutno nemam odgovor", izjavio je epidemiolog i član Stožera dr. Predrag Kon.

Uz ocjenu da se "epidemiološka situacija pogoršava", Kon je ponovio ranije upozorenje i zahtjev medicinskog dijela Kriznog štaba da se sve djelatnosti rizične za širenje zaraze moraju "zaključati" na "najmanje tjedan dana" kako bi se osujetilo širenje infekcije i smanjio pritisak na zdravstvene djelatnike, jer se iz dana u dan povećava broj hospitaliziranih.

Politički dio Kriznog stožera u međuvremenu oklijeva, nastojeći postići balans kako bi se što većem dijelu gospodarstva omogućilo da radi i osigura dotok novca u državni proračun.

Istodobno, oštre mjere traže i liječnici, upozoravajući da se kod novoprimljenih bolesnika teške kliničke slike brzo razvijaju od početnih simptoma do obostrano progresivne upale pluća, što se pripisuje novim varijantama koronavirusa, nedavno registriranim i u Srbiji.

Zamjenik direktora KBC "Dr Dragiša Mišović" Predrag Savić rekao je za RTS da su kapaciteti covid bolnica u Beogradu popunjeni skoro do maksimuma, pa ne treba biti iznenađenje ako se pacijente iz Beograda uskoro mora prebaciti na manje opterećene covid odjele bolnica izvan srbijanske prijestolnice.

Srbija je od početka epidemije testirala ukupno 3.072.096 uzoraka i registrirala 494.106 oboljelih, a uz sadašnji trend širenja zaraze prije kraja tjedna premašit će pola milijuna potvrđenih zaraza, počev od 6. ožujka prošle godine kada je službeno potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Prema posljednjim službenim podacima, u Srbiji je dato ukupno 1.704.790 doza cjepiva, dok je u ukupnom broju cijepljenih 623.424 primilo i drugu dozu.

Srbija je, prema objavljenoj statistici, prva u regiji po broju cijepljenih na milijun stanovnika, ali i po broju drugih doza, dok je po ukupnom broju cijepljenih druga u regiji, poslije Rumunjske, objavio je RTS.

 

Holding i Gradska groblja kažnjeni s ukupno 30.000 kuna zbog Bandićevog sprovoda

Komentara 3

BF
bf22
21:46 09.03.2021.

a što reći,nego sretno,čini se da će nam trebati,i nama i njima...

DU
Deleted user
19:35 09.03.2021.

Pa zbog cjepiva a ne zbog virusa

AA
aabbcc
20:53 09.03.2021.

Treba zatvoriti samo političare kako bi ih sacuvali za bolja vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije