Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESNICA OGORČENA

U slovenske škole uvodi se učenje srpskoga jezika

22.01.2020.
u 17:50

Slovenija je iznimno škrta i priznaje samo talijansku i mađarsku manjinu, ali ne i neusporedivo brojniju hrvatsku, srpsku ili bošnjačku manjinu koje žive u Sloveniji

U slovenskim se školama od sljedeće školske godine uvodi mogućnost učenja srpskog jezika kao izborni predmet zahvaljujući nedavnom dogovoru vlada dviju država, javljaju srbijanski mediji.

Prema riječima predsjednika Saveza Srba u Sloveniji Marka Sladojevića, sastavnice nastave srpskog jezika bit će predmeti: Srpski jezik, Srbija moja domovina i Povijest i kultura srpskog naroda.

Prema dogovoru Ljubljane i Beograda, slovenska strana osigurat će prostor u školama za učenje srpskog jezika i pokrivati troškove struje, vode i grijanja, dok će Srbija birati i plaćati nastavnike.

Kada je riječ o pravima manjinskih zajednica, osobito iz republika bivše Jugoslavije, Slovenija je iznimno škrta i priznaje samo talijansku i mađarsku manjinu, ali ne i neusporedivo brojniju hrvatsku, srpsku ili bošnjačku manjinu koje žive u Sloveniji.

Najavu uvođenja srpskog jezika u slovenske škole dočekali su na nož desničarski slovenski mediji optužujući vladu Marjana Šareca da će i slovenski školarci morati “prisilno” učiti srpski jezik kao što su nekoć morali učiti srpskohrvatski.

Komentara 11

ZO
Zooltan
18:23 22.01.2020.

Ja sam slovenec, kličem se Mujo

BE
Beskucnik
21:32 22.01.2020.

Sad kad se u cijeloj Sloveniji prijavi par ucenika ,njima tamo nije ni bitno (za razliku od RH srba)jer sloveniju nikad nece pripojit Srbiji ,dok krajinu sanjaju Srbi a propojenje cijele Hrvatske jugonostalgicari i orjunasi [~30% stanovnistva Hrvatske)

Avatar nisam..robot
nisam..robot
19:53 22.01.2020.

U Slovence smo vec duze sumnjali kao u trece oko u glavi, ehm kojoj je odpalo drugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije