Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetska obnova

U škole i učenički dom uložit će 16,4 milijuna kuna

'24.08.2012., Varazdin - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic i ministar graditeljstva potpisali su ugovore s ravnateljima 5 srednjih skola i ucenickog doma o adaptaciji. Ra
'Marko Jurinec/PIXSELL'
24.08.2012.
u 22:37

U projekt je uključeno pola Vlade, a zbog njega mijenjana su dva zakona i nekoliko odredaba

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, varaždinski župan Predrag Štromar i čelni čovjek Centra za energetiku Dragan Marčinko u prostorijama Elektrostrojarske škole u Varaždinu potpisali su prvi ugovor o energetskom učinku iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora. Riječ je o dva ugovora za pet objekata u Varaždinu – Elektrostrojarsku školu, Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu, Strojarsku i prometnu školu, Gospodarsku i srednju strukovnu školu te Učenički dom.

Ovim projektom uštedjet će se do 50 posto dosadašnjih ulaganja u zgrade javnih sektora. Program energetske obnove zgrada javnih sektora omogućit će sanaciju na pet objekata u Varaždinu. Sanacijom Strukovne i gospodarske škole očekuje se ušteda od oko 420 tisuća kuna godišnje, a sanacijom Elektrostrojarske, Građevinske, Strojarske i prometne škole te Učeničkog doma očekuje se ušteda od oko milijun kuna godišnje.

Društvena odgovornost

Župan Štromar ovom je prilikom rekao kako se projekti o energetskoj učinkovitosti provode još od 2004., a na njih je utrošeno tek 10 milijuna kuna. Procjena vrijednosti investicija u ovom projektu iznosi 16,4 milijuna kuna. Štromar je naglasio kako su u tijeku edukacije zaposlenika u suradnji s Centrom za izvrsnost kako bi se osigurala stručnost svih sudionika u projektu.

– Investicije od 16,4 milijuna kuna donijet će uštedu u ovim objektima od 1,7 milijuna kuna u vremenu kada je svaka ušteda dobrodošla. Program ima potencijal ulaganja od 2 milijarde kuna na godinu koje će se realizirati kroz takvu vrstu ušteda – poručio je Marčinko.

– Nije slučajno što je upravo Varaždin početna točka ovog projekta, čiji je potencijal neupitan, jer upravo u Varaždinu postoji najviše društvene odgovornosti i najviše povjerenja u ljude koji će realizirati čitav projekt. Netko mora biti prvi i podmetnuti leđa, izložiti se i krenuti u posao, a za to su se pokazali Varaždinci – rekao je Čačić.

Brza realizacija

– Jedanaest tisuća objekata čini štetu prekomjernom potrošnjom energije i to se treba sanirati u što skorijem vremenu – poručuje Čačić. Ministar Vrdoljak istaknuo je kako je u realizaciju ovog projekta uključeno pola Vlade. Kako bi se projekt realizirao, bilo je potrebno promijeniti dva zakona, nekoliko odredbi, a bit će potrebno izmijeniti još jedan zakon.

– Ponosan sam na brzinu kojom se realizirao ovaj projekt. Već nakon šest mjeseci potpisujemo prvi ugovor. Pohvaljujem izvođače radova koji su posao na natječaju, objavljenom već svibnju, zaslužili svojim znanjem, a ne cijenom – kaže ministar Vrdoljak.

Komentara 13

LU
Lujo123
23:11 24.08.2012.

Puno ste nalupetali, a niste ništa rekli! Ništa u RH nemre bez lopovluka, pa tak ni ovaj projekt "energetske učinkovitosti"! EU lepo veli da je početak svakog ovakvog projekta: 1. energetski pregled, 2. izdavanje energetskog certifikata I da ne objašnjavam detalje - i energetski pregled i izdavanje energetskih certifikata bi trebali delati (za javne ustanove) neovisni certifikatori - znači privatnici, a kaj se događa kod nas? Sve te poslove na "natječajima" dobivaju baš firme u 100% državnom vlasništvu (dakle nimalo neovisne) kao razni fakulteti ili Institut Hrvoje Požar - i tu je kvaka 22! Nemre kod nas niš bez lopovluka!!

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
23:21 24.08.2012.

Kakve investicije ? One iz državnog proračuna....Bedastoće...

DU
Deleted user
23:08 24.08.2012.

naravno, Ratko, neka nam je sa srećom, sreća će nam svima itekako biti potrebna da speremo tragove pipaka, što su ih oni rastegli u sve pore države. Znam da imamo narod kakav imamo, poduzetnike koji su navikli na sisu, aliali što je , tu je. Sreća da je vas nekolicina voljna riskirati karijere. Bolje da sa vama propadnem, nego da sam one nastavio gledati. Nema predaje Investicije, investicije, investicije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije