Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Škabrnji se obilježava 17. godišnjica tragedije u kojoj je ubijen 31 civil i 13 branitelja

18.11.2008.
u 12:27

ŠKABRNJA - Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju masovne grobnice, potom središnjom komemorativnom svečanošću i svetom misom u Škabrnji je nastavljeno obilježavanje 17. godišnjice tragičnih događaja u kojima su združene snage JNA i paravojnih srpskih formacija ubile 31 civila i 13 branitelja.

Nakon održane mise ophodnja se nastavila do mjesnog groblja, na kojem su izaslanstva zapalila svijeće. Obraćajući se više tisuća okupljenih, potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak kazao je kako patnja Škabrnje simbolizira patnju cijeloga hrvatskog naroda.
- S ovoga mjesta ne upućujemo poruku mržnje, no pamtit ćemo da je srpska okupacijska vojska u Škabrnji počinila najteže zločine čije žrtve ne smijemo zaboraviti. Oni su simbol patnje i odlučnosti - rekao je Jarnjak.

- Znamo kako mnoge zločine nije stigla kazna pravde, ali se mora učiniti sve da se krivci pronađu i da ih se pravedno kazni. Slušamo ovih dana izjave ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića i predsjednika te države Borisa Tadića koji spominju hrvatsku odgovornost u ratnim zbivanjima i traže ispriku. Držim da tim ljudima ništa nije jasno i sveto - istaknuo je Ivan Jarnjak, a izaslanik Vlade ministar Božidar Kalmeta rekao je kako se ne smije zaboraviti i omalovažiti žrtve Škabrnje koje su, dodao je, veliki dar Bogu i domovini.

- No želio bih poručiti da se od prošlosti ne smije živjeti. Mi već godinama radimo na unapređenju života i ovoga i svih drugih hrvatskih mjesta i gradova. Moramo živjeti sadašnjost i stvarati uvjete da škabrnjska mladost ima perspektivu - kazao je ministar Kalmeta. No visoke državne dužnosnike u utorak je u Škabrnji prozvao ratni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić kojem je zasmetalo što su došli posjetiti, kako je kazao, "kuću babe Stevke kad je bila kamenovana, a nije primijetio da dolaze kada se negdje gazi hrvatska zastava za koju su ginuli, ili da se obilaze majke poginulih branitelja".

- Podsjećam kako su odlikovane mnoge hrvatske ratne postrojbe, no ne i Škabrnjski bataljun koji je isto tako zaslužio da mu se podigne spomenik u našemu mjestu - upozorio je Marko Miljanić. Načelnik Općine Škabrnja Nediljko Bubnjar zatražio je od hrvatskih i međunarodnih instutucija da se škabrnjski zločinci pronađu i kazne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije