Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTOSPOLNA PRAVA

U Sjevernoj Makedoniji održan prvi Gay Pride

U Sjevernoj Makedoniji održana prva homoseksualna povorka
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
1/18
29.06.2019.
u 16:21

U vrijeme održavanja skupa pripadnika LGBT zajednice, stotine pristaša desničarskih organizacija okupile su se ispred pravoslavne crkve, uz pojašnjenje da oni promoviraju tradicionalne obiteljske vrijednosti.

Sjeverna Makedonija u subotu je održala svoju prvu homoseksualnu povorku Gay Pride, što je svojevrstan test poštivanja manjinskih prava za tu konzervativnu zemlju jugoistočne Europe koja se želi pridružiti Europskoj uniji. 

Homoseksualne osobe muškog i ženskog spola i ostali pripadnici LGBT zajednice još uvijek se diljem Balkana suočavaju s diskriminacijom i mržnjom. Sjeverna Makedonija je među posljednjim zemljama u regiji u kojoj se povorka ponosa održava prvi put. Takva su okupljanja već organizirana u Srbiji i na Kosovu, a u Bosni i Hercegovini Gay Pride bi se trebao održati u rujnu.

Kroz središte glavnoga grada prošlo je nekoliko stotina aktivista koji se bore za istospolna prava. Plesali su i mahali dugačkom zastavom duginih boja. Skupu su se pridružili brojni državni dužnosnici te diplomati koji borave u Skoplju. 

"Ovaj događaj slavi ponos, ljubav i raznolikost", rekla je Linda, transrodna osoba.

Sjeverna Makedonija, koja čeka datum početka pregovora za pridruženje EU-u, mora unaprijediti ljudska i manjinska prava prije nego što se pridruži Uniji.

"Okupilo se puno više ljudi nego što smo očekivali..., govor mržnje onih koji su pokušali zaplašiti ljude vratio im se poput bumeranga", rekao je Kočo Andonovski iz sjevernomakedonskog Helsinškog odbora za ljudska prava i jedan od organizatora događaja.

U vrijeme održavanja skupa pripadnika LGBT zajednice, stotine pristaša desničarskih organizacija okupile su se ispred pravoslavne crkve, uz pojašnjenje da oni promoviraju tradicionalne obiteljske vrijednosti.

Proeuropski orijentirana koalicija na čelu sa socijaldemokratima i njihovim partnerima, etničkim Albancima, zalaže se za poboljšanje položaja LGBT osoba u Sjevernoj Makedoniji. Koalicija je na vlast došla 2017., zamijenivši na toj dužnosti dotadašnju konzervativnu stranku VMRO DPMNE.

Komentara 4

Avatar Dumen
Dumen
17:14 29.06.2019.

Strašno

VJ
vjaceslav
17:24 29.06.2019.

prva stepenica za prijam u punopravno članstvo europske utopije, druga su istospolni brakovi

Avatar dovidovic
dovidovic
18:22 29.06.2019.

Za koje se europske funkcije to natječu njihovi političari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije