Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samoubilački napad

U Siriji poginulo najmanje 20 pripadnika sigurnosne službe

Sirija (1)
AFP/Pixsell
10.11.2012.
u 16:54

Na skupu sirijske oporbe u Dohi, za predsjednika sirijskog nacionalnog vijeća izabran je George Sabra dok je na mjesto njegovog zamjenika imenovan Faruk Tajfur iz muslimanske braće, što je izazvalo negativnu reakciju mnogih članova

Najmanje 20 pripadnika sigurnosne službe poginulo je u dva samoubilačka napada u gradu Dara udaljenom stotinjak kilometara južno od sirijskog glavnog grada Damaska. Iako je sirijska državna televizija objavila kako su u dva teroristička napada rezultirala velikim brojem ranjenih i mrtvih ne navodeći lokaciju eksplozije, oporbeni sirijski opservatorij objavio je kako je meta samoubilačkih napada bila zapravo vojarna sirijska vojske i klub časnika.

I dok se u Siriji vode žestoke borbe između sirijske vojske i pobunjenika, na skupu koji je održala sirijska oporba u glavnom Karatskom gradu Dohi, za predsjednika sirijskog nacionalnog vijeća izabran je George Sabra dok je na mjesto njegovog zamjenika imenovan Faruk Tajfur iz muslimanske braće, što je izazvalo negativnu reakciju od mnogih članova vijeća. Jedan od osnivača sirijskog nacionalnog vijeća, Adib Šišakle, unuk bivšeg sirijskog predsjednika, dao je ostavku te napustio nacionalno sirijsko vijeće jer ne želi biti član vijeća u kojem će glavnu riječ voditi muslimanska braća.

– Ne možemo voditi borbu protiv sirijskog režima ako se u vijeće ne uključe Alaviti, Druzi i kršćani s obzirom da George Sabra kao komunista ne predstavlja kršćane- istaknuo je Adib te napomenuo kako je još desetak članova vijeća dalo ostavku zbog toga što se na slažu s odlukom da se u glavni odbor vijeća ne izaberu žene.

- Smatram da su žene od početka pobune protiv režima dale veliki doprinos i stoga je njihov neizbor dokaz da u novoizabranom nacionalnom vijeću dominiraju muslimanska braća- napomenuo je Adib.

Analitičari strahuju da će se sirijsko nacionalno vijeće pretvoriti u islamsko vijeće s obzirom da su u 41-članom odboru većina izabranih pripadnici ili simpatizeri muslimanske braće. Iako je veliki skup oporbe u Kataru trebao ujediniti oporbu, ona je na kraju radnog dana ostala razjedinjena. Novoizabrani predsjednik George Sabra novinarima je kazao kako su oni suzdržani i imaju primjedbe na inicijativu Riada Saifa o formiranju vlade u egzilu na čijem čelu bi on bio koju podržavaju SAD i Zapad.

– Mi imamo svoje mišljenje oko te inicijative i sigurno nećemo dozvoliti da formirana vlada u egzilu bude jedini legitimni predstavnik oporbe čime bi nas, nacionalno vijeće, stavili na marginu, kako je to želja SAD-a i Zapada- istaknuo je George Sabra. Inicijatiava Riada Saifa koja je podržana i od strane SAD-a te Zapada sastoji se od osnivanja jedinstvenog političkog odbora koji bi imao 60 članova među kojima bi bili uključeni predstavnici nacionalnog vijeća i oporbe koja dijeluje unutar Sirije, kao i svi predstavnici naoružanih skupina koje ratuju u Siriji protiv sirijskog režima te vjerski svečenici ili poglavari koji bi predstavljali sve vjerske i etničke skupine u Siriji.

>> 'Sirijski pobunjenici zauzeli veći dio grada Ras al-Ayna'

>> Assad: Ja nisam lutka Zapada, moram živjeti i umrijeti u Siriji

Komentara 12

HK
Hilari Klinton
18:09 10.11.2012.

Samozvano "Sirijsko narodno vijeće" i tzv. Sirijska oporba provode terorističke aktivnosti, ubijaju civile i snage reda i zakona a sve pod izravnim sponzorstvom SAD-a i Turske. Hrvatski narod već je odabrao stranu u ovom ratu, a ta strana nije stranaa terorista sponzoriranih od SAD-a i Turske.

OB
-obrisani-
19:18 10.11.2012.

a koliko je poginulo pobunjenika odnosno plaćenika? Očito da se oni ne broje oni su potrošna roba

TO
Toni50
18:01 10.11.2012.

Uče se iz dana u dan da trebaju bolje jače masivnije da se bore protiv terorista ako ne žele da popuše državu i to je sve .... Uvesti veče kontrole i upotrebljavati satelitska nadgledanja te bespilotne letilice. I druge prislušnene uređaje i kamere ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije