Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski sabor

U šest rujanskih radnih dana neopravdano izostalo šestero zastupnika

Hrvatski sabor
Patrik Macek/PIXSELL
06.10.2018.
u 07:49

Najviše zastupnika, 27, izostalo je u lanjskom prosincu i srpnju (26), a najmanje u travnju ove godine, kada je izostala samo zastupnica Bruna Esih (NZH).

Šestero od 151 zastupnika neopravdano je u rujnu izostalo sa skupne sjednice Hrvatskog sabora, a najviše su, po tri dana, izostali Mostov Slaven Dobrović i nezavisni Željko Glasnović, pa će im mjesečni paušali biti umanjeni za po 450 kuna.

Od šest dana, koliko je Sabor skupno zasjedao, dva je izostao nezavisni Željko Lacković, a po jedan Ana-Marija Petin (HSS), Božo Petrov (Most) i nezavisni Marko Vučetić, pa će im paušali, koji iznose 1500 kuna, biti umanjeni za 300, odnosno za po 150 kuna.

Novčano kažnjavanje zastupnika zbog neopravdanih izostanaka ušlo je u drugu godinu, s time se krenulo od lanjskog srpnja na poticaj Mosta. Najviše zastupnika, 27, izostalo je u lanjskom prosincu i srpnju (26), a najmanje u travnju ove godine, kada je izostala samo zastupnica Bruna Esih (NZH).

Zastupniku se izostanak opravdava ako je bio bolestan, što mora potvrditi liječnik, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i izostanak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Komentara 6

AE
Aedes2017
12:57 06.10.2018.

Dostavljaju potvrde sa štange ili uro briseva !!!

CR
crocro
08:45 06.10.2018.

Hrvatska vlada bi trebala povući konkretne poteze na doradi izbornih zakona. Nikada do današnjih dana nije bilo toliko praznih klupa u sabornici. To je tužno, žalosno i čemrno gledati, jer se građani pitaju zašto zastupnika nema na svojim radnim mjestima a plaće uzimaju iz proračuna kojega pune porezni obveznici. Osim toga građani se opravdano pitaju kada u klupama sjedi zastupnika u jednoznamenkastom broju, zar je moguće ih ih je samo nekolicina izostala neopravdano a svi drugi opravdano. Naravno, građane je teško i nemoguće uvjeriti u suprotno. U Izbornim zakonima treba stajati odredba i o nazočnosti sjednicama Hrvatskoga državnog Sabora, pa tako treba stajati da je svaki zastupnik obvezan nazočiti sjednicama Sabora a svaki onaj koji izostane 3 puta sa sjednice u vrijeme kada nije na bolovanju, prestaje mu saborski mandat koje je odmah dužan predati slijedećem kandidatu iz njegove izborne jedinice, koji je na izborima dobio manje glasova od njega. Garantiram da će sabornica biti prenapučena. A to što oni imaju za vrijeme plenarnih sjednica izostanke zbog sudjelovanja u radu odbora, to se rješava tako da su propisani dani za odbore i u to vrijeme ne radi sjednica Sabora a kada dođe sjednica Sabora onda nema odbora i dvorana mora biti prenapučena. Uostalom što se dođađa ponedjeljkom i utorkom da sjednice Sabora započinju tek srijedom a i kada dođe srijeda Sabornica zjapi gotovo prazna. Ako petkom nema glasovanja onda je tužno zaviriti u sabornicu. To treba riješiti žurno.

NO
nogogaz
08:31 06.10.2018.

Sta ce EU, svit i lipa nasa bez Brune!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije