Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPOLOVA OPERACIJA ŠTIT

U šest mjeseci zaplijenili 25 milijuna krivotvorenih lijekova vrijednih 73 milijuna eura

Europolova operacija Štit
Foto: Europol
1/3
13.12.2020.
u 12:11

Tijekom operacije je zaplijenjeno gotovo 33 milijuna medicinskih proizvoda kao što su maske za lice, testovi, dijagnostički pribor...

Šest mjeseci, od ožujka do rujna 2020. trajala je operacija Štit, koja je rezultirala uhićenjem 667 osoba te razbijanjem 25 organiziranih kriminalnih skupina, priopćio je Europol. Riječ je o akciji koja je bila usmjerena na hvatanje onih koji se bave krijumčarenjem i krivotvorenjem lijekova, a akciju koju je koordinirao Europol, vodile su Finska, Francuska, Grčka i Italija. U akciju su bili uključeni, kažu u Europolu i tijela za provođenje zakona iz 27 zemalja, Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Institut za farmaceutsku sigurnost i Privatni sektor.

Osim što je u šest mjeseci uhićeno gotovo 700 osoba, zaplijenjene su i velike količine lijekova protiv raka, lijekova za erektilnu disfunkciju, pseudoefedrina, raznih doping tvari (hormonski i metabolički regulatori), lijekova, lijekova protiv bolova, antiestrogena, antivirusnih lijekova, hipnotici, antihistaminici i anksiolitici, čija se vrijednost procjenjuje na gotova 73 milijuna eura. Europske policije zaplijenile su 10 tajnih laboratorija, a isključili su 453 internet stranice koje su oglašavale krivotvorene lijekove. Osim toga, pokrenuto je 95 sudskih postupka od kojih se 29 odnosilo na doping, a 66 na krivotvorene lijekove. Obavljeno je i 536 doping inspekcija, od čega 148 za vrijeme sportskih natjecanja i 388 u vrijeme kada nema sportskih natjecanja. Od 247 sportaša kontroliranih tijekom natjecanja, 13 ih je bilo pozitivno, dok su od 403 sportaša koji su kontrolirani u vrijeme kada se ne natječu, njih četvero bilo pozitivno.

Pandemija COVIDA 19, pogodna je za krijumčarenje i krivotvorenja lijekova i medicinske opreme, pa u Europolu kažu da je tijekom  operacije Štit, zaplijenjeno gotovo 33 milijuna medicinskih proizvoda kao što su maske za lice, testovi, dijagnostički pribor... Osim toga zaplijenjeno je i osam tona sirovina, kemikalija i antivirusnih sredstava te 70.000 litara higijenskih sredstava.

Primijećeni su i neki novi trendovi, kao što su povećana trgovina antikonvulzivnim ili antiepileptičkim lijekovima (npr. Klonazepamom) i sintetičkim opioidima (tramadol hidroklorid i fentanil). Nadalje, kriminalne organizacije sve češće imaju prave tajne laboratorije u kojima proizvode lijekove, anaboličke steroide i droge, dok se doping proizvodi krajnjim potrošačima prodaju isključivo preko interneta. Otkriveno je i da se  sve češće legalni onkološki lijekovi prodaju preko krivotvorenih  ili ukradenih recepata.

Europol upozorava i da su kriminalne organizacije trgovinu lijekovima prepoznaje kao područje u kojem uz nizak rizik mogu imati visok profit, zbog čega je, kako kažu, zlouporaba lijekova izvan njihove namjene postala je uobičajena. Odnosno učestalo je krivotvorenje lijekova radi njihove daljnje preprodaje, što je opasno za zdravlje o čemu svjedoči i podatak da je tijekom operacije Štit zaplijenjeno 25 milijuna potencijalno opasnih krivotvorenih lijekova i doping tvari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije