Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi njemački zakon

U sedam dana potjerat će azilante s Balkana

azilanti
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.03.2014.
u 19:12

Srbi prednjače - 
Od 22.495 azilanata s Balkana iz Srbije ih je lani u Njemačkoj bio čak 18.001.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je prijedlog zakona po kojem bi sve balkanske zemlje koje nisu u EU bile proglašene sigurnim zemljama, a glavni cilj toga zakona jest onemogućiti državljanima tih zemalja da u Njemačkoj podnose zahtjev za azil. Statistički podaci, naime, govore da svaki četvrti podnositelj zahtjeva za azil u Njemačkoj dolazi iz balkanskih zemalja. Gotovo sve zahtjeve azilanata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije njemačke vlasti odbijaju zato što se smatra da državljani tih zemalja nisu u situaciji da budu politički progonjeni.

Prijedlog novoga zakon vrlo je restriktivan. Ako azilant iz neke od ovih zemalja dođe u Njemačku i podnese zahtjev za azil, morat će u roku od tjedan dana napustiti zemlju, neće se moći žaliti na odbijenu molbu za azil, a neće imati ni pravo na socijalnu pomoć ni bilo kakvu drugu financijsku potporu. Njemačke vlasti smatraju da većina onih koji dođu i zatraže azil imaju isključivo financijske motive. Tražitelji azila na ovaj način pokušavaju riješiti svoje egzistencijalne probleme, barem na neko vrijeme.

Samo tijekom 2013. iz tih zemalja je u Njemačku došlo 22.495 azilanata, a od njih je 18.001 bio iz Srbije. Broj azilanata naglo se povećao kada je 2009. ukinut vizni režim s Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, a godinu dana poslije s Bosnom i Hercegovinom i Albanijom. U Njemačku je lani došlo više od 100.000 tražitelja azila.

>>Dačić: Srbi ne idu u Njemačku po azil već po novac

>>Azilanti u šumama Srbije - gladuju i smrzavaju se, bez nade i vode

Komentara 21

19
1995josip
19:30 14.03.2014.

Mnogo pošten narod , sve ratove su izgubili , pa i bitku u Hagu su izgubili !

SE
selbivoje
20:30 14.03.2014.

au, mnogo privlacna za srbiju EU jednom nogom u eu, a drugu u rusiju,po svaku cjenu u eu ali ***Krim*** ne daju ! bas ih briga za EU sada kada imaju brata seika muslimana.koji ce im dati novac da graderade pored vode "bograd u vodi" i to je uspjelo vucic radikalcu,koji je kazao otprilike da ce ubijati za jednog srbina 10 ili vise muslimana...! e a sad je promjenio misljenje .nasao je svog partnera koji ima istu kvotu inteligencije mozda u arapa,ali skim se on druzio od drzavnika brzo je taj drzavnik bio u tesim mukama.... srbija moze bez eu, ali eu ne moze da trpi predugo azilante iz srbije i baljkana

TT
tik tak
20:00 14.03.2014.

znam da srbi mrze njemacku isto kao i hrvatsku a ipak odlaze tamo tražiti milostinju i to vam je ponosni srpski narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije