Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Saudijskoj Arabiji i Somaliji zabranjeno slavljenje Božića

Iako muslimani štuju Isusa kao proroka, u nekim zemljama ne dopuštaju proslavu njegova rođenja
REUTERS
23.12.2009.
u 14:38

Svakome tko prekrši zakon u te dvije zemlje i bude uhvaćen u obilježavanju Božića, bit će suđeno po šerijatskom zakonu koji ne preza ni od smrtne kazne.

Dok se kršćani diljem svijeta s radošću pripremaju za doček Božića, oni u Somaliji i Saudijskoj Arabiji ovaj će Božić dočekati bez slavlja i blagdanskih obilježja. Unatoč činjenici da se Isusa Krista kao Božjeg poslanika u islamu štuje jednako kao i najvećeg muslimanskog proroka Muhameda, muslimani u Somaliji i Saudijskoj Arabiji, čini se, za to uopće ne mare.

Samo mjesec dana prije kršćanskog blagdana, islamistički pokret Al-Shabab al-Mudžaed, koji je u borbama protiv somalijskih vlasti osvojio sredinu i jug zemlje, donio je zakon koji najstrože zabranjuje bilo kakvo obilježavanje nadolazećeg blagdana. Njihova je zabrana, naime, osim prema malom broju somalijskih kršćana, izravno usmjerena i protiv velikog broja zapadnjaka koji u tim područjima rade u sklopu humanitarnih organizacija za pomoć somalijskom narodu, prije svega djeci.

Osim proslave Božića, Al-Shabab al-Mudžahed zabranio je i proslavu Nove godine, Dan žena, Dan dječje radosti i Dan borbe protiv side, kao i svih praznika koji slave zapadnu tradiciju, te uvoz zapadnih filmova bez obzira na sadržaj. Zabranio je i seks izvan braka.

Onima u braku seks je dopušten isključivo u noći s četvrtka na petak navečer, jer se petak smatra svetim danom u muslimana. Osim silnih zabrana, Al-Mudžahed je nedavno u gradu Hawi (Eva) na granici s Kenijom zatvorio tri humanitarna ureda u kojima su radile strankinje koje su odbile nositi feredže.

U Saudijskoj Arabiji, pak, kršćani se smatraju bogohulnicima i nevjernicima te je čak i najmlađoj muslimanskoj djeci objašnjeno da će završiti u paklu ako se budu igrala s njima. I u Somaliji i u Saudijskoj Arabiji svatko tko prekrši zakon i bude uhvaćen u obilježavanju Božića, bit će suđen po šerijatskom zakonu koji ne preza ni od smrtne kazne.          

Komentara 221

OB
-obrisani-
02:19 24.12.2009.

Dosadni su tamo..pommy....laku noć

PJ
pIavo_jezero
03:14 24.12.2009.

čovječe tajna, ala si se zamjerila ovim božjim sucima haha bježim ja da i mene koja kletva ne zakači laku noć i pusa!

BO
Bojovnik
01:23 24.12.2009.

Tajna000 Stari ne seri, pojma nemaš o Legiji, i stoga šuti. Legia patria nostra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije