Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
haaški osuđenik

U Sarajevu preminuo Rasim Delić, general Armije BiH

rasim delić
AFP
16.04.2010.
u 10:03

Delić je bio haaški optuženik koji je osuđen na tri godine zatvora zbog "okrutnog postupanja i običaja ratovanja" zbog događaja u selu Livade i logoru Kemnica u srpnju i kolovozu 1995. godine.

General Armije BiH i drugi načelnik Generalštaba Armije RBiH Rasim Delić preminuo je jutros u 6.30 u svom stanu u Sarajevu, javljaju BiH mediji.

Delić je bio haaški optuženik koji je osuđen na tri godine zatvora zbog "okrutnog postupanja kao prekršaj pravila i običaja ratovanja" zbog događaja u selu Livade i logoru Kamenica u srpnju i kolovozu 1995. godine. Tada je 12 zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba bilo mučeno, uključujući teško batinanje i elektrošokove koje su počinili mudžahedini. Zarobljenici su također bili prisiljavani da ljube odrubljene glave drugih zatočenika.

Sud je Delića oslobodio krivnje za zločine počinjene u selima Maline i Bikoši kraj Travnika u srednjoj Bosni u lipnju 1993. Tada su mudžahedini ubili 24 hrvatska civila i vojnika, a šestoricu ranili.

Haaškom sudu sam se predao 2005. godine te je pušten na slobodu do početka suđenja. Također, sud ga je oslobodio optužbi za silovanje.

Delić je rođen 4. veljače 1949. godine u Čeliću. Završio je Vojnu akademiju 1971. godine. Bio je potpukovnik JNA, a od 1993. godine do kraja rata zapovjednik Armije BiH. U mirovinu je otišao 2000. godine.

Ključne riječi

Komentara 111

PO
pommy
01:11 18.04.2010.

botanix, eto naišla je ekipa za kompenzaciju druženja onih s kojima nitko neće sad kad se sve tako dobro završilo, mogu vas samo ostaviti da uživate, nikako ne bih htjela kvariti vam zabavu

PO
pommy
00:02 17.04.2010.

to je već bolje idemo li onda na koncert sutra, nisi mi ništa javio za prijevoz i to

OB
-obrisani-
00:27 17.04.2010.

Ako je Beck\'s, prebacite jednu, ozedni se od ove muzike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije