Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradnja megalomanskog sjedišta Islamske zajednice

U Sarajevu počela gradnja najvećeg islamskog centra na Balkanu

05.02.2009.
u 18:22

Usprkos brojnim kritikama i prijeporima, u Sarajevu je počela gradnja kompleksa Islamske zajednice BiH, koji uključuje upravnu zgradu Rijaseta i rezidenciju za islamskog poglavara u BiH reis-ul-ulemu Mustafu Cerića.

I Silajdžić protiv
Građevinski kompleks koji će se prostirati u sarajevskom naselju Kovači na 4500 četvornih metara smatra se najvećom islamskom građevinom na Balkanu. Predviđeno je da se u kompleksu nalaze i servisni i garažni prostori, mesdžid, prostorije administracije, uredi muftija. Upravna zgrada imat će amfiteatar, kao i urede reisa i njegova zamjenika. U sklopu kompleksa sagradit će se dvorišta, terase, vrt i drugi prateći sadržaji. Ukupna vrijednost investicije je 11 milijuna maraka, što je približno 40 milijun kuna.

Upravo su ovi podaci bili povod za brojne kritike koje je jedan broj političara, intelektualaca i medija u Sarajevu uputio reisu Mustafi Ceriću. Gradnju nazivaju megalomanskim i neprimjerenim projektom u situaciji kada znatan dio stanovništva, uključujući i muslimanske vjernike, žive na rubu siromaštva. Zanimljivo je da je, doduše umjerenu, kritiku reisu Ceriću uputio i Haris Silajdžić, koji je upravo na krilima potpore Islamske zajednice BiH 2006. izabran za člana predsjedništva. Kritike je reis dobio i od nekoliko uglednih članova IZ-a. Reis Cerić odbacuju sve kritike i tvrdi da je krajnje vrijeme da duhovno vodstvo muslimana dobije stalno sjedište.

Titov arhitekt
– Ova zgrada Rijaseta bit će simbol ne samo muslimana BiH nego i muslimana na Balkanu, a posebno Bošnjaka u cijelom svijetu – poručio je reis Cerić, zahvalivši bošnjačkim gospodarstvenicima, čijim je donatorskim sredstvima i počela gradnja. Mnogi su spremni tvrditi kako gradnjom tako grandiozna kompleksa reis Cerić nastoji učvrstiti svoju poziciju najutjecajnijeg vjerskog lidera balkanskih, ali i europskih muslimana. Postoje i ocjene da je sve to uvod u Cerićevu političku karijeru, koju bi mogao početi nakon što mu istekne mandat reis-ul-uleme. On već sada slovi za osobu koja iz sjene upravlja bošnjačkom politikom, a javna je tajna da bez njegove ni jedna bošnjačka stranka ne može računati na izborni uspjeh.

Svojevrsni je kuriozitet to što je novi kompleks projektirao poznati arhitekt Zlatko Ugljen, koji je autor brojnih islamskih i katoličkih sakralnih objekata, uključujući mostarsku katedralu. Projektirao je i Titove rezidencije u Bugojnu i Sarajevu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije