Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija Pangea

Zaplijenjena lažna farmaceutska roba vrijedna 14 milijuna dolara

Interpol Akcija Pangea
Foto: Interpol
1/2
20.03.2020.
u 12:29

U akciji Interpola uhićena je 121 osoba, zaplijenjeno je 34 tisuće krivotvorenih zaštitnih maski, 326 tisuća kutija s lažnom medicinskom opremom, 4,4 milijuna lijekova...

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Stara je to poslovica koja se na žalost točnom pokazala i u trenutku dok svijet trese pandemija koronavirusa.  Globalnu paniku, strah i histeriju iskoristili su naravno i razni kriminalci, pa je Interpol tako nedavno upozorio sve svoje zemlje članice kako su porasle prevare povezane s koronavirusom.

Konkretnije, na tržištu su se pojavili krivotvoreni lijekovi, krivotvorene zaštitne maske te krivotvorena sredstva za dezinfekciju. Da je riječ o nemalom problemu svjedoče podaci iz operacije Pangea XIII, koju je  od 3. do 10. ožujka 2020. Interpol proveo u suradnji s policijama, carinama i zdravstvenim vlastima 90 zemalja. Svrha akcije bila je spriječiti prodaju krivotvorenih medicinskih potrepština i lijekova preko interneta, a u toj akciji, izvješćuje Interpol, diljem svijeta uhićena je 121 osoba te je zaplijenjena potencijalno vrlo opasna farmaceutska roba vrijedna 14 milijuna dolara.

Foto: Interpol

Iz Interpola upozoravaju i da je pandemija koronavirusa sjajna prilika za brzu zaradu  raznim kriminalcima te ističu da su istražitelji tijekom samo jednog tjedna trajanja operacije Pangea našli 2000 internet stranica na kojima se oglašavaju lažne stvari povezane s  koronavirusom. Očekivano, najviše, na gotovo 600 internet stranica, oglašavale su se zaštitne maske, a zaplijenjeno ih je 34.000 krivotvorenih.

- Operacija Pangea još je jednom pokazala da kriminalce neće ništa spriječiti u njihovom naumu da ostvare profit. Ilegalna prodaja krivotvorene medicinske opreme u vrijeme velike i globalne zdravstvene krize, pokazuje da takve osobe nije briga na za dobrobiti ljudi ni za njihove živote - kazao je Jürgen Stock, generalni direktor Interpola.

Tijekom Interpolove operacije Pangea zaplijenjeno je više od 326.000 paketa u kojima su bili krivotvoreni lijekovi ili medicinska oprema. Odnosno zaplijenjeno je više od 37.000 krivotvorene medicinske opreme, kao što su testovi za detektiranje bolesti, ali i kirurški instrumenti. Zaplijenjeno je i 4,4 milijuna komada krivotvorenih lijekova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije