Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDSJEDNIK

U samo par sat Ovalni ured izgleda posve drugačije: Evo koje je novosti uveo Biden

Joe Biden
Foto: REUTERS
1/19
21.01.2021.
u 12:30

Franklinov portret i kamen s mjeseca bi, kako navode mediji, trebali simbolizirati Bidenov interes za znanost.

Prvi letimičan pogled američkih novinara na Ovalni ured u četvrtak je otkrio da je novi predsjednik Joe Biden već prvog dana svog mandata unio promjene u predsjednički kabinet u Bijeloj kući, preuredivši ga po svom ukusu, javljaju agencije.

U samo nekoliko sati Ovalni ured je vidljivo promijenjen na istovremeno dramatičan i suptilan način, odražavajući osobni ukus i politiku njegovog domaćina.

I dok većinu zanima što se događa u tom uredu, koji se sporazumi potpisuju, koje se politike najavljuju i koji strani dostojanstvenici navraćaju, američki predsjednici, njihove obitelji i osoblje također s jednakom predanošću pomno biraju koje umjetnine će ukrašavati Ovalni ured, koji će namještaj unijeti pa čak i koje će drangulije biti na policama.

VIDEO: Inauguracija Joea Bidena - Hassan Haidar Diab: Trump je umalo izazvao nuklearni rat

Evo što je 46. po redu predsjednik odlučio promijeniti u Ovalnom uredu. Portret Andrewa Jacksona, generala i državnika koji je služio kao sedmi predsjednik SAD-a od 1829 do 1837. i nalazio se lijevo od pisaćeg stola, zamijenjen je portretom Benjamina Franklina koji je naslikao Joseph Duplessis.

Kao i druge umjetnine, i ovaj je portret je stigao u Bijelu kuću na posudbu, ovaj puta od Nacionalne umjetničke galerije Instituta Smithsonian. Trump je 2017. bio suočen s kritikama nakon što je u Ovalnom uredu odlikovao veterane iz plemena Navajo koji su stajali ispred portreta Jacksona, potpisnika zakona koji je u konačnici završio "Stazom suza".

Franklinov portret i kamen s mjeseca bi, kako navode mediji, trebali simbolizirati Bidenov interes za znanost.

Iza hrastovog pisaćeg stola, poznatog kao "Resolute Desk" -  po britanskom brodu za istraživanje Sjevernog pola "HMS Resolute" od čije je građe napravljen, a koristio ga je među ostalim i Trump, stavljena je na komodu bista Cezara Chaveza, vođe radnika i aktiviste za građanska prava, a izradio ju je umjetnik Paul Suarez.

Chavezova unuka, Julie Chavez Rodriguez, je Bidenova direktorica Ureda Bijele kuće za međuvladine poslove. Desno od stola nalazi se ulje na platnu "Avenue in the Rain" iz 1917., koja je dio kolekcije Bijele kuće.

Kod kamina su smještene biste Martina Luthera Kinga i Roberta F. Kennedyja, ali i manje poznata djela poput skulpture konja i jahača iz indijanskog plemena Apache umjetnika Allana Housera. 

Joe Biden
1/18

U ostalim dijelovima ureda se nalaze portreti Georgea Washingtona. Abrahama Lincolna, Franklina D. Roosevelta, Thomasa Jeffersona i Alexandera Hamiltona te bista Daniela Webstera, bivšeg senatora koji je branio Uniju.

Uklonjena je bista Winstona Churchilla. Na samom pisaćem stolu sada se nalazi šalica s tanjurićem te kutija s pisaćim priborom za potpisivanjem uredbi. Biden je iz skladišta Bijele kuće vratio tamnoplavi tepih s cvjetnim rubovima te tamnije zlatne zastore koje je imao i Bill Clinton.

Zastave svih rodova američkih oružanih snaga, koje je dodao Trump, su uklonjene. Na komodi iza pisaćeg stola su postavljene fotografije velike Bidenove obitelji. Na najmanje jednoj od njih je i Bidenov preminuli sin Beau.

Na komodi više ne "stanuje" Trumpova kolekcija medaljona i značaka iskovanih za posebne prigode.

Ključne riječi

Komentara 17

NE
Nepokolebljiv
13:32 21.01.2021.

“Obrazovani” jugoslOveni iz HINA-e: Trail of Tears nema veze s Navajo narodima. Cherokee nation je prosla Trail of Tears. “Skoro izazvao nuklearni rat” JFK je bio puno blize nuklearnom ratu - pa sta!? Jadni ste, drugovi!

NE
Nepokolebljiv
13:23 21.01.2021.

Gdje je skalp ukrainskog glavnog javnog tuzitelja koji je otpusten s duznosti tada podpredsjednika Amerike jer je istrazivao korupciju u Ukraini?

Avatar Poskok
Poskok
19:36 21.01.2021.

kako su nasim drugovima globalisti isprali mozgove. jadnici nisu toga svjesni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije