Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Saboru se posvađali Šeks i Kajin

27.11.2008.
u 18:10

Sabor RH raspravio je Izvješće o provođenju ustavnoga Zakona o pravima nacionalnih manjina za prošlu godinu, a raspravu je obilježio sukob između ideesovca Damira Kajina i predsjedavajućeg na sjednici Vladimira Šeksa koji je Kajina optužio za "parlamentarno nasilje", te mu oduzeo riječ.

Šeks je Kajinu oduzeo riječ nakon što je zastupnik IDS-a, komentirajući Izvješće, počeo govoriti o Domovinskome ratu, te o potrebi da Hrvatska i Srbija odustanu od tužbe i protutužbe za genocid.

- Govorite izvan teme! Oduzimam vam riječ! Napustite govornicu - rekao je Šeks zaprijetivši da će prekinuti sjednicu, budući da Kajin nije odmah htio prekinuti izlaganje.

Kajina je optužio za "parlamentarno nasilje" i kršenje Poslovnika. - Kakve veze ima rat, te tužbe i protutužbe Hrvatske i Srbije s Izvješćem - rekao je Šeks. Još u jutarnjem dijelu sjednice, naime, Kajin je u raspravi o radu Državnoga odvjetništva ocijenio kako bi Hrvatska trebala odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

Kajin se, inače, založio za vraćanje dvostrukoga prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina jer se, kako je rekao, samo tako može spriječiti njihova getoizacija.

Predstavljajući Izvješće, državni tajnik Antun Palarić ustvrdio je da je na polju provođenja ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina postignut napredak u svima segmentima. Dodao je da su u Izvješću predstavljeni svi napori i količina utrošenih sredstava.
- Iz Izvješća se vidi da se nije štedjelo ni truda ni novca kako bi maksimalno ostvarili prava nacionalnih manjina na temelju ustavnoga zakona - istaknuo je Palarić naglasivši kako su sredstva predviđena za provođenje ustavnoga Zakona o pravima nacionalnih manjina povećana za 55 posto.

- Ukupno je za provođenje ustavnog zakona u prošloj godini izdvojeno 131,5 milijuna kuna, a u 2006. izdvojeno je 84,6 milijuna kuna - rekao je Palarić.

Na te je brojke reagirao Goran Beus Richembergh (Klub HNS) ustvrdivši da se manjine gleda samo kroz statistiku i koliko se novca izdvojilo.

- Ako smo dali te silne milijune, možemo li izmjeriti kakvo je doista stanje i pitati pripadnike nacionalnih manjina kako se osjećaju u zemlji koja im je domovina - rekao je Richemberhg.

Sabor u nastavku raspravlja o poslovanju Financijske agencije (Fina) za prošlu godinu.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije