Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON O POBAČAJU

Reiner poludio na SDP-ovce u Saboru: Podijelio polovici kluba opomene

Željko Reiner tvrdi da se neće uvoditi rodna ideologija ratificiranjem Konvencije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.02.2020.
u 23:26

Takav rasplet uslijedio je nakon niza stanki, opomena SDP-ovim zastupnicima i međusobnim optuživanjima za kršenje Poslovnika.

Saborska sjednica prekinuta je u srijedu navečer jer nisu stečeni uvjeti za raspravu o SDP-ovom Prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće s obzirom na to da se Vlada o njemu nije očitovala, a predstavnik Vlade nije se pojavio na sjednici.

Predsjedavajući potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner tako je odlučio nakon što su SDP-ovi zastupnici ustrajavali na tome da nema uvjeta za raspravu i da je treba odgoditi te će se o toj točki raspravljati kada se steknu uvjeti.

Takav rasplet uslijedio je nakon niza stanki, opomena SDP-ovim zastupnicima i međusobnim optuživanjima za kršenje Poslovnika. 

Prijedlog je u ime Kluba SDP-a obrazložio Arsen Bauk naglasivši kako njime žele postići da pobačaj bude legalan, dostupan i besplatan, a rezultat je nečinjenja Vlade, jer ga nije predložila, iako ju je na to obvezao Ustavni sud.

Naime, prema odluci Ustavnog suda iz 2017. Vlada je trebala izraditi zakonski prijedlog do veljače prošle godine, ali to nije učinila.

Bauk je izrazio žaljenje što se Vlada o njihovom prijedlogu nije očitovala te nije uputila svog predstavnika, a o njemu se nije očitovao ni matični odbor, pa je u znak prosvjeda sjeo na mjesto u sabornici na kojem inače sjede predstavnici Vlade na što ga je predsjedavajući potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner zamolio da "ne radi cirkus". Bauk je zbog dodatnih konzultacija zatražio stanku koju je Reiner i odobrio.

No, nakon stanke Bauk je ponovno sjeo na isto mjesto i u tome su mu se pridružila još trojica SDP-ovih zastupnika - Saša Đujić, Željko Jovanović i Domagoj Hajduković.  

Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) predložio je predsjedavajućem da raspravu o tom zakonskom prijedlogu raspravljaju sutra u četvrtak, no to nije prihvaćeno.

Branko Bačić (HDZ) smatra da su SDP-ovci prekršili Poslovnik, odnosno uobičajena pravila ponašanja. 

Jovanović je ustvrdio kako ne postoje uvjeti za raspravu s obzirom da se Vlada i nadležni saborski odbor nisu očitovali o tom zakonskom prijedlogu. 

Mirando Mrsić (Demokrati) rekao je da se radi o presedanu, jer nisu ispunjeni uvjeti za raspravu te da se krši Poslovnik. 

I nakon još jedne stanke četvorica SDP-ovih zastupnika ustrajali su u sjedenju na mjestima predviđenim za predstavnike Vlade, odnosno predlagatelji te tako zaradili opomene, a Bauk je najavio i podnošenje pisanog prigovora odbor za Ustav i Poslovnik. Nakon toga Bauk i Hajduković dobili su i opomene s gubitkom prava na raspravu, a opomenuta je i njihova kolegica Sabina Glasovac koja je prosvjedovala zbog kršenja Poslovnika.

Bernardić: SDP-ov zakonski prijedlog pokušava se sakriti od javnosti

I Davor Bernardić je zaradio opomenu s oduzimanjem riječ, jer je ustvrdio kako se SDP-ov zakonski prijedlog pokušava sakriti od javnosti.

Donošenjem predloženog Zakona uskladit će se ova vrlo osjetljiva materija sa suvremenim kretanjima i znanstvenim i medicinskim postignućima današnjeg vremena, smatraju predlagatelji. Predloženim zakonom podiže se razdoblje prava žene na pobačaj na zahtjev s 10 na 12 tjedana gestacijske dobi, a što je praksa i polovice država članica EU . Također, propisuje se pravo maloljetnica koje su navršile 16 godina na zahvat bez suglasnosti roditelja, a što je standard i u važećem zakonu te praksa u zemljama u članicama EU (Austrija, Belgija, Nizozemska, Norveška, Francuska, Švedska).

Uvodi se i odredba koja se odnosi na osobe s invaliditetom, tj. lišene poslovne sposobnosti i njihovo pravo odlučivanja o prekidu trudnoće. Propisuje se savjetovanje s ginekologom o izvođenju zahvata i svim posljedicama istog kao i mogućnostima izbora između kirurškog i medikamentoznog pobačaja, daljnjoj kontracepciji. Ukida se dobna granica za sterilizaciju, polazeći od potpune slobode i prava na odlučivanje o svojem tijelu.

Uvodi se odredba koja jasno propisuje u kojim ustanovama se može izvršiti zahvat i na koji način, dakle obvezno dostupnost i kirurškog i medikamentoznog zahvata. Nadzor nad radom svih gore navedenih vršila bi inspekcija ministarstva nadležnog za zdravstvo. Također, propisuje se da troškove pobačaja kao i sterilizacije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje , dok se kod privatnih liječnika isto plaća sukladno cjeniku zdravstvenih usluga Hrvatske liječničke komore. Uvodi s obveza rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama, kako bi usluga bila dostupna i pravovremena u svim ustanovama. Propisuje se besplatna kontracepcija na trošak HZZO-a kao i obveza edukacije radi prevencije trudnoće i spolno odgovornog ponašanja. Propisuju se stroge novčane kazne za prekršitelje zakona, stoji u obrazloženju.

Ključne riječi

Komentara 8

AN
AnteizmalogZGa
08:10 06.02.2020.

Đujić, Jovanovićj Hajduković....kao da sjedimo u beogradskoj skupštini

CE
cenzura
08:14 06.02.2020.

Zašto bi pobačaj (ubojstvo nerođenog djeteta) bio besplatan??? Zašto leftardi misle da je pobačaj vid kontracepcije??? Zašto su protiv života????

KR
Krotila2
09:23 06.02.2020.

Luđaci,samo da ne riješavate goruče probleme u Hrvatskoj koju ste rasprodali i opljačkali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije