Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije reforme na dnevnom redu

U Saboru i porezi i mirovine

Andrej Plenković
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
19.09.2018.
u 07:00

Vladajući će redovito trebati prebrojavati zastupnike da bi se uvjerili da imaju potrebnu većinu za zakone ili kvorum na odborima

Nakon dva mjeseca stanke, saborski zastupnici danas se vraćaju u saborske klupe gdje ih, prema riječima predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, očekuje intenzivan rad. Osim što će vladajući redovito trebati prebrojavati zastupnike da bi se uvjerili imaju li u sabornici potrebnu većinu za donošenje zakona, ili imaju li na odborima kvorum u korist većine kako bi njihovi zakonski prijedlozi na plenarnu sjednicu išli u skladu s Vladinim željama, i oporba će se morati udružiti želi li, kako je ranije najavila, rušiti ministra zdravstva Milana Kujundžića.

U dnevnom redu Sabora već se dulje vrijeme nalaze dvije SDP-ove interpelacije – o neuspjehu Vlade u provođenju strukturnih reformi te druga vezana uz pozdrav za dom spremni – no kako se predstavnici te stranke već mjesecima bave isključivo sobom, a i teme interpelacija više nisu toliko aktualne, nije za očekivati da će previše mučiti Vladu.

Dnevni red od 127 točaka zasad ne prikazuje vruću jesen koja je pred zastupnicima, posebice vladajućima, no jasno je da neće biti lako donijeti najavljenu poreznu, ali i mirovinsku reformu zbog koje sindikati već najavljuju velike prosvjede. Oporba je već žestoko kritizirala najave tih Vladinih prijedloga, a pokazalo se da ni svi partneri u većini nisu najsretniji rješenjima koja su iscurila u javnost, što znači da će HDZ prije službenog prijedloga reformi sve trebati dobro "ispeglati“ s partnerima da ne bi imao problema s glasovanjem u Saboru.

Još traje i prebrojavanje potpisa predanih za dvije referendumske inicijative – protiv Istanbulske konvencije te za promjene izbornih pravila. Ako se pokaže da je prikupljen dovoljan broj potpisa, Odbor za Ustav, a onda i Sabor, mora odlučiti hoće li te potpise slati na Ustavni sud kako bi se utvrdilo jesu li predložena referendumska pitanja u skladu s Ustavom.

Danas pak premijera i ministre očekuje "rešetanje“ na aktualnom prijepodnevu, gdje ih mogu očekivati pitanja o sudbini brodogradnje, prošlotjednim glasovanju HDZ-ovih europarlamentaraca o sankcijama za Mađarsku, referendumima, najavljenim prosvjedima... Prvi na redu za pitanje, prema jučer utvrđenom redoslijedu, bit će bivši partner vladajućih HRAST-ov Hrvoje Zekanović, a slijede ga dva SDP-ovca.

>> Pogledajte što je rekao ministar Tomo Medved nakon sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga

Komentara 6

I1
ing-12345
07:26 19.09.2018.

Svi građani Hrvatske trebaju izaći na lice da bi iz hrvatske politke otjerali HDZ,SDP, HNS, IDS,SDSS, i sve ostale uhljebničke zločince koji nas pljačkaju, sustavno ekonomski uništavaju i koji su uzrokovali masovni ekzodus u kojem je u 5 godina članstvastva Hrvatske u EU iz Hrvatske iselilo 10% stanovništva.

DU
Deleted user
09:04 19.09.2018.

Znači danas će se Plenky ukazati svekolikoj hrvatskoj javnosti u svoj svojoj aroganciji. Mazohistični kmetski hrvatski puk voli takve. Jedva čekam. Dugo ga nije bilo. Plenki uživo 24 sata dnevno bez prestanka.

DU
Deleted user
09:18 19.09.2018.

Porezna i mirovinska reforma popljuvana već odavno prije ljeta i tijekom ljeta.... izgleda da ove štetočine na vlasti ne misle posustati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije