Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA

U Saborsku proceduru upućen prijedlog zakona o uzgoju domaćih životinja

Tomislav Tolušić
Jolanda Rak Šajn
05.07.2018.
u 12:56

Zakon ima za cilj udruživanje i okrupnjivanje uzgajivača te jačanje svih oblika kapaciteta uzgojnih udruženja i uzgojnih organizacija

Vlada je četvrtak u saborsku proceduru uputila nacrt prijedloga zakona o uzgoju domaćih životinja, kojim se propis iz 1997. usklađuje s EU pravilima, a po riječima potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, taj zakon ima za cilj potaknuti udruživanje i okrupnjivanje uzgajivača.

Važeći aktualni zakon o stočarstvu datira iz 1997. i dosta je u nekim stvarima zastario i iz tog razloga i idu izmjene, kazao je Tolušić.

'Osnovni koncept EU uredbe i zakona omogućava osamostaljivanje uzgojnih udruženja i uzgojnih organizacija u provedbi uzgojnih programa te naglašava potrebu jačanja njihovih administrativnih i institucionalnih kapaciteta kako bi  te udruge u potpunosti ispunjavale uvjete za vođenje uzgojnog programa te u odnosu na druge s područja EU bile tržišno konkurentne', istaknuo je.

Zakon ima za cilj udruživanje i okrupnjivanje uzgajivača te jačanje svih oblika kapaciteta uzgojnih udruženja i uzgojnih organizacija, rekao je Tolušić. Dodao je i kako se prijedlogom zakona uređuju i specifičnosti u provedbi uzgoja, trgovine, očuvanja genetske raznolikosti te reprodukcije domaćih životinja.

Vlada je u Sabor uputila i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o morskom ribarstvu, a Tolušić je rekao kako je glavni cilj izmjena i dopuna uglavnom tehničke prirode.

Potrebno je uskladiti terminologiju s drugim zakonima, primjerice onom o akvakulturi, o pružanju usluga u turizmu i o hrani, a potrebno je i ažurirati i popis uredbi koje se primjenjuju, nadopuniti i pojasniti pojedine odredbe radi izbjegavanja mogućnosti dvostrukog tumačenja ili pojednostavljenja provedbe u praksi.

U tom je smislu, kazao je Tolušić, potrebno doraditi odredbe koje se odnose na primjenu zakona, regulaciju ribolova u zaštićenim dijelovima prirode, športski i rekreacijski ribolov, pohranu povlastica i upravljanje odobrenjima za ribolov pojedinim alatima.

Jedna od značajnijih promjena je prenošenje poslova organiziranja i provođenja stručnog osposobljavanja za gospodarski ribolov na moru na Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu koja je organizacijski, kadrovski i stručno spremna preuzeti organiziranje i edukacije na tom području. 

'Vezano za inspekciju, potrebno je unijeti odredbu o bespilotnim letjelicama, budući da ćemo snimke tih letjelica, a letjelice nabavljamo, koristiti za potrebe inspekcije te kao dokaz u postupcima koje provodimo', istaknuo je Tolušić te dodao kako je potrebno omogućiti djelatnicima Ministarstva obrane da upravljaju navedenim sustavom.

Predloženim izmjenama obavljene su korekcije koje će poboljšati primjenu Zakona, smanjit će se broj propisanih prekršaja, prenijeti će se poslovi stručnog osposobljavanja za gospodarski ribolov na moru na Hrvatsko poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu čime će se rasteretiti Ministarstvo poljoprivrede, a korisnicima će se omogućiti besplatno stručno osposobljavanje. 

Za provedbu oba zakonska prijedloga nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Komentara 3

ST
stefj
13:18 05.07.2018.

Ma sve je to krasno, no da li je riješen npr. interesantan detalj s uzgojem glista? Naime za tako nešto nisu postojali zakoni, pa se onda radi birokracije to vodilo kao stoka krupnog zuba...

AN
antonelić
13:02 05.07.2018.

ovo nije u redu od urednika vl-a ... stavi naslov : " zakon o uzgoju domaih životinja " , a ispod naslova sliku ministra tolušića , što je po meni degutantno ... ( da su stavili sliku z.t..ca još nekako ) ...

BU
Bubalamala
15:32 05.07.2018.

Sve je uzalud,sve dok ne postignete to da Slavonci ostanu u poljoprivredi, da im se omogući da postanu ponosni gazde umjesto da brinu brigu o starijim i nemoćnim diljem Europe! Da bi to postigli potrebni su sposobni ljudi na vodećim pozicijama i poštena dodjela poticaja da nam se ne dogodi da najveći dio tih sredstava ode samom resornom ministru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije