Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6.954 I RADI I PRIMA MIROVINU

Objavljeni novi detaljni podaci o braniteljima: Prosječna mirovina im je 4.200 kn

Zagreb: Okrugli stol o mirovinama hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
09.10.2019.
u 12:49

Branitelja koji nisu u radnom odnosu i ne koriste mirovinu u rujnu 2019. godine bilo je 74.627, a u rujnu 2019. godine izvan mirovinskog sustava ih je bilo 271.989

U rujnu 2019. godine u evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja bilo je ukupno 508.605 branitelja - živih, poginulih, nestalih i umrlih. Od te brojke trenutačno je živih njih 438.262, dok je u Domovinskom ratu poginulo 8.397 branitelja. Nestalih je 437 branitelja, a od početka rata do danas umrlo ih je 61.509... Ovo su neki od podataka objavljeni jutros na okruglom stolu u Ministarstvu hrvatskih branitelja, na temu mirovina hrvatskih branitelja ostvarenim po posebnim propisima.

Tako su objavljeni i podaci prema kojima je branitelja koji su u radnom odnosu u rujnu 2019. godine bilo ukupno 190.408, a onih koji su u radnom odnosu i koriste mirovinu u rujnu bilo je 6.954. Branitelja koji nisu u radnom odnosu i ne koriste mirovinu u rujnu 2019. godine bilo je 74.627, a u rujnu 2019. godine izvan mirovinskog sustava ih je bilo 271.989. Prosječna braniteljska mirovina iznosi 4.200 kuna. Najvišu mirovinu u iznosu od 7.000 kuna primaju obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dok hrvatski ratni vojni invalidi primaju 5.700 kuna mirovine. Uz predstavnike ministarstva, sudjelovali su i predstavnici drugih državnih tijela i institucija te udruga iz Domovinskog rata, kojima se obratio ministar Tomo Medved. Naglasio je kako hrvatski branitelji nisu teret, već temelj ovog društva, što prikazani podaci i dokazuju.

- Okrugli stol ima za cilj pridonijeti podizanju javne svijesti o važnosti poznavanja mirovinskog sustava, načina na koji funkcionira. Danas ćemo s predstavnicima tijela i institucija i udruga odgovoriti na teze koje se sustavno nameću hrvatskoj javnosti: da su hrvatski branitelji privilegirani i kao takvi teret hrvatskog društva. Želimo podsjetiti javnost tko su korisnici mirovina po posebnim propisima koje se često nazivaju pogrdnim imenom, povlaštenima. Vjerujem kako ćemo danas demantirati ove teze jer neprihvatljivo je stvarati društvenu klimu netolerancije prema braniteljima, a osobito prema obiteljima poginulih nestalih ranjenih i oboljelih, u smislu da su oni teret ovog društva. Takve teze mogu imati nesagledive posljedice refleksije na stanje duha i raspoloženja hrvatskih branitelja – kazao je ministar Medved, te podsjetiti kako je njegovo ministarstvo u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata donijelo novi Zakon o hrvatskim braniteljima jer su, dotad, njihova statusna i materijalna prava bila disperzirana u niz različitih zakona, što im je stvaralo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost. Također je dodao kako je "svima obveza izgrađivati pozitivno ozračje prema hrvatskim braniteljima ne zaboravljajući i trajno vrednujući njihovu žrtvu".

Potom su članovi udruga postavljali pitanja te iznijeli i ponešto kritika vladi, ali i medijima što se priče o braniteljima ne prate onako kako to oni zaslužuju. Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida kazao je da će udruge dobro razmisliti koje će vladine inicijative podržavati u budućnosti i da neće dopustiti da se o njihovim mirovinama raspravlja dok neki dobivaju plaće iz državnog proračuna, a ne bi trebali, aludirajući na Pupovca.

Inače, okrugli stol održan je i kao reakcija na neprekidnu kritiku saborskog zastupnika Miranda Mrsića čije je teze da građani neće moći živjeti od svoje mirovine zbog izdvajanja za one ‘povlaštene’ braniteljske, Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo, a kako smatraju, iznošenjem podataka na današnjem okruglom stolu, i demantiralo.

VIDEO Domovinski rat - 'Srbi su pogodili kamion s eksplozivom. Udarni val me odbacio, osjetio sam veliku toplinu':

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar links
links
13:01 09.10.2019.

treba isplatiti više od pola milijuna što branitelja što "branitelja".... teško diše ova zemlja

TR
tramontana
14:02 09.10.2019.

Da mi je znati jeli u hrvatskoj postoji i jedan građanin koji ne zna za barem jednog lažnog branitelja ili lažnog invalida.

GR
gragakarlovac
13:15 09.10.2019.

za skolstvo nemaju, ali imaju za razne lazne branitelje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije