Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET ITALIJI

U Rimu najavljeno potpisivanje novog Sporazuma o obrambenoj suradnji Hrvatske i Italije

Foto: MORH
1/5
19.06.2019.
u 14:57

Talijanska ministrica Trenta također je izrazila zadovoljstvo zajedničkim sastankom istaknuvši kako Hrvatska i Italija imaju mnogo toga zajedničkog

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u srijedu, 19. lipnja 2019. godine u Rimu s ministricom obrane Talijanske Republike Elisabettom Trentom, u sklopu službenog posjeta Talijanskoj Republici. Ovo je prvi službeni posjet hrvatskog ministra obrane talijanskom Ministarstvu obrane nakon 15 godina.

Prilikom sastanka u Rimu, ministar Krstičević i ministrica Trenta izrazili su zadovoljstvo uzlaznim trendom obrambene suradnje koja se u bilateralnom smislu ponajviše očituje u tradicionalnoj suradnji ratnih mornarica. Hrvatske i talijanske mornaričke snage i trenutno zajedno sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi Adrion 2019 Livex.

S ciljem daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje, ministri su najavili skoro potpisivanje novog Sporazuma o suradnji na području obrane.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom istaknuvši kako su Hrvatska i Italija susjedne, jadranske zemlje koje dijele zajedničke interese. Kao članice Europske unije zajedno sudjelujemo u četiri PESCO projekta i zajedno smo u europskim snagama za gašenje požara. Hrvatske protupožarne snage 2017. godine pomogle su Italiji u gašenju požara na području Genove s dva Canadaira.

Foto: MORH

Dugogodišnje partnerstvo i visoka razina povjerenja potvrdili su se i zajedničkim upućivanjem snaga u operaciju UNIFIL u Libanonu tijekom 2018. i 2019. godine gdje su pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali u sastavu talijanskog kontingenta.

Talijanska ministrica Trenta također je izrazila zadovoljstvo zajedničkim sastankom istaknuvši kako Hrvatska i Italija imaju mnogo toga zajedničkog. Izrazila je i spremnost za unaprjeđenjem daljnje zajedničke suradnje.

Ministar Krstičević i ministrica Trenta složili su se kako postoji mnogo potencijala za unaprjeđenje obrambene suradnje, posebno u području obrambenih industrija. „Hrvatska ima kvalitetnu obrambenu industriju, a talijanski vojnici imali su se prilike uvjeriti u iznimnu kvalitetu i funkcionalnost hrvatske kacige“, istaknuo je tom prigodom ministar Krstičević.

Također, ministri su razmijenili mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi te je ministar Krstičević još jednom potvrdio predanost politici proširenja EU i NATO-a u jugoistočnoj Europi kao i spremnost u pružanju daljnje potpore državama aspiranticama.

U sklopu službenog posjeta Talijanskoj Republici, izaslanstvo Ministarstva obrane predvođeno ministrom Krstičevićem posjetilo je Vatikan i susrelo se sa Svetim Ocem. Također, u nastavku posjeta, izaslanstvo Ministarstva obrane posjetit će i Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima u Rimu.

Komentara 2

AN
Antiflašist
15:56 19.06.2019.

Nisam imao pojma da Hr ima vojsku!, jer da je ima valjda bi bila na granici jer samo jucer u Studeni iznad Klane kolona od preko 100 da dobro se procitali 100 ilegalaca marsira a Hr suti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije