Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ 3. STOLJEĆA

U rimskom selu pronašli srebrnu žlicu i fibulu u obliku ptice

IZ 3. STOLJEĆA Broš koji se koristio za pridržavanje odjeće izrađen je od bronce
Foto: Branimir Bradarić
29.07.2020.
u 08:30

Broš koji se koristio za pridržavanje odjeće izrađen je od bronce

Vinkovci su već desetljećima poznati kao iznimno bogato arheološko nalazište, što potvrđuju i najnovija otkrića na lokalitetu Ervenica 2, smještenome oko kilometar od grada, gdje se od sredine lipnja istražuje rimsko seosko naselje iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća. Voditelj istraživanja Boris Kratofil kazao je kako su zasad otvorili oko 1,5 hektara, ističući kako se selo prostire i na većoj površini jer još nisu došli do njegova ruba.

– Prema pronađenim nalazima, pak, stanovnici sela bavili su se uzgojem stoke i ratarstvom. Teško je govoriti o njihovu broju, ali procjenjujemo da je ovdje živjelo nekoliko obitelji, odnosno nekoliko desetaka ljudi – rekao je Kratofil.

Otkrili su, dodao je, niz ostataka drvenih nastambi, razne kanale, bunare i obore za stoku te dosta kostiju životinja, ponajprije krava i konja.

– Malo je nalaza iz prva dva stoljeća, na temelju čega zaključujemo da u tom razdoblju selo i nije bilo veliko. Najveći broj vezan je uz 3. i 4. stoljeće, kada je ovdje očito bujao život, što odgovara slici antičke Panonije u to doba. Imamo i nekoliko komada nakita te srebrnu žlicu, za koju bismo očekivali da ćemo je pronaći u važnom rimskom naselju Colonia Aurelia Cibalae koje se nalazilo na mjestu današnjih Vinkovaca i u kojem su živjeli imućniji stanovnici, a ne ovdje – kazao je Boris Kratofil.

Nikolina Ostović, kustosica Gradskog muzeja Vinkovci, dodala je kako su, uz životinjske kosti, dosad iskopali najviše nalaza keramike i metala.

– Keramika, pak, nije luksuzna, kakva se mogla pronaći u naselju Colonia Aurelia Cibalae, nego kuhinjska. Pronašli smo i ukrasne metale, noževe, škare, čavle, ali i razni nakit, poput narukvica i prstenja – istaknula je Nikolina Ostović. Najviše pozornosti izaziva fibula u obliku ptice, koja je izrađena od bronce i emajlirana. Koristila se za pridržavanje odjeće i kao ukrasni broš, a datira iz 3. stoljeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije