Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalna jela kao brend

U restoranima i sto jela starih po nekoliko stoljeća

gastronomija
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/3
23.02.2018.
u 12:00

Za sada desetak restorana koji namirnice nabavljaju na OPG-ovima nosi oznaku za domaću kuhinju 'tradition food spot'.

Ako ste odmor odlučili provesti u Karlovačkoj županiji, red je i da uživate u jelima iz ponude tradicijske kuhinje. Pladanj Frankopan; na kojem će biti posloženi pršut od jelenjeg i medvjeđeg mesa te kobasica od veprovine ili basa s projom, dimljena pastrva, ogulinski klipići ili josipdolski sirevi; točnije sirevi tvrtko, škripavac, ljutko ili sir s medvjeđim lukom, na popisu su brendirane tradicijske hrane Karlovačke županije.

Na njemu su i juha od vrganja, kisela juha s trajbanim jajima, a kao glavna jela tu su sarma s belim žgancima, gulaš od vepra s njokima od buče, zatim janjetina ispod peke, som u umaku od vrhnja i vina, smuđ u korici od sjemenki i kukuruznog brašna, punjene pastrve, punjena puretina, juneći but, karlovački odrezak...

Tu su i deserti: torta od kestena, knedle sa šljivama, štrudl, torte koje nose imena po cestama koje su Karlovac spajale s Jadranom ili u ozaljskom kraju torta Katarine Zrinski.

– U posebnoj knjizi “Tradicijska kuhinja Karlovačke županije” zabilježeno je stotinjak jela koja se već stoljećima nalaze na jelovnicima naših domova, a koja su bogata i namirnicama ovoga kraja; od gljiva, slatkovodne ribe, divljači, šumskih plodova. Obuhvaćena je i tradicija ovih krajeva u proizvodnji piva, sireva, meda, vina te ogulinskog zelja. Kuharicu su pripremili Veljko Barbieri i kuharica Ivana Vukmanić, predsjednica Udruge kuhara Karlovačke županije i vlasnica jednog od desetak restorana u Karlovačkoj županiji koji nose posebnu oznaku “Tradition food spot” i koji nude tradicijsku hranu pripremljenu od domaćih namirnica. U tu smo svrhu restorane povezali i s desecima OPG-ovaca koji proizvode domaću hranu. Naravno, meni se u restoranima mijenja s obzirom na godišnje doba – kaže Dina Begić, direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije, koja najavljuje gastronomsku manifestaciju na kojoj će sudjelovati tamošnji restorani.

Komentara 1

Avatar Charlie1
Charlie1
14:47 23.02.2018.

Jela stara po nekoliko stoljeća!? A meni cijeli život tupe da se sve mora jesti svježe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije