Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA NESTAŠICE U gradskom poduzeću Plinara ne brinu

U Puli nema straha da će presušiti dovod plina

07.01.2009.
u 15:40

S opskrbom plina u Puli nema nikakvih problema - preduhitrio je naše pitanje ravnatelj gradskog poduzeća Plinara Dean Kocijančić. Dobra je to vijest za građane koji se griju plinom u danima kad se živa spušta oko ništice, a gotovo cijela Europa hvata se za glavu zbog rusko-ukrajinske svađe zbog toga energenta.

Nezavisna Plinara
- Ne ovisimo o dobavljačima jer proizvodimo svoj plin, a riječ je o prirodnom propan-butanu. Negativna je strana toga što je plin nešto skuplji, pa stoji 2,46 kuna po prostornom metru, rekao je Kocijančić.

No, pravi ispit za Plinaru bit će sljedećeg tjedna, iako Kocijančić ni tada ne očekuje većih problema.

- Najveći potrošači ne rade. U Tvornici stakla kolektivni je godišnji odmor, ne rade škole niti vrtići. Od ponedjeljka očekujemo veću potrošnju, ali jedino bi nas kvar u proizvodnom postupku mogao onemogućiti, dodao je.

Drva glavna alternativa
Glavna je alternativa plinu grijanje drvima, od kojih se, kad se trajnožareća ili kalijeva peć nalože, razvija najugodnija toplina. Potražnja za drvima velika je, osobito za najcjenjenijim, dobro osušenim i narezanim hrastovim komadima. Bacili smo oko na oglase u lokalnim oglasnicima. Cijene drva podložne su nekolicini varijabla. Ovisno o tome jesu li suha ili sirova, želite li da ih se nareže ili, pak, dostavi na kućnu adresu, te o kojem je drvu riječ, platit ćete od dvjesto do tristo kuna po metru.

Upravitelj Šumarije Pula Valter Buršić kaže kako njegova podružnica godišnje proda između 1500 i 2400 prostornih metara drva.

- Cijena je oko 225 kuna po metru, a najtraženiji je hrast crnika. Prodaju se i hrast cer, medunac i bjelograbić, s time da kupci sami dolaze po složena drva, rekao je Buršić, dodavši kako velika većina sveg drva, nusprodukta održavanja šuma, ode za ogrjev, a samo manji dio za tehnološku obradu.

Cijena ugradnje centralnog grijanja ovisi o još većem broju različitih činitelja. Ugradnja plinskog ili naftnog grijanja, rekao nam je voditelj nabave iz tvrtke BM-euromont Dean Pavlović, stoji od dvadeset do trideset tisuća kuna.

Od jedne smo djevojke, koja kuću od dvjestotinjak kvadrata s dva stana grije naftom, doznali da godišnje za to potroši približno 15 tisuća kuna. Kaže da je skupo, ali i udobno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije