Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

U prvom krugu glasovanja talijanski predsjednik nije izabran

talijanski parlament
Foto: Laura Cioccarelli/Press Association/PIXSELL
29.01.2015.
u 19:51

Kao što se i očekivalo, u prvom krugu nitko nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu

Talijanski parlament na jedinstvenoj sjednici Senata i Zastupničkog doma te predstavnika regija započeo je danas izbor novog predsjednika Republike nakon što je dosadašnji Giorgio Napolitano (89) podnio ostavku 14. siječnja zbog poodmakle dobi. U prva tri glasovanja potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 673 glasa od 1009 izbornika, a nakon toga bit će dovoljna natpolovična većina. Sva su glasovanja tajna.

No, novi predsjednik Republike nije izabran u prvom krugu glasovanja. Kao što se i očekivalo, u prvom krugu nitko nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu. Najviše je bilo bijelih listića, dakle bez ikakvog imena, kao što su i preporučile dvije stranke, odnosno Demokratska stranka premijera Mattea Renzija i Naprijed, Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija. Bijelih listića bilo je 538, a  drugi po broju glasova je Ferdinand Imposinato, koga je kandidirao Pokret pet zvijezda, sa 120 glasova.

Prognoze pokazuju da bi Italija mogla dobiti novog predsjednika sutra, odnosno tijekom četvrtog glasovanja kada je potrebno 505 glasova. Premijer Matteo Renzi na sastanku svoje Demokratske stranke predložio je Sergija Mattarellu (71), člana Ustavnog suda i bivšeg višestrukog ministra, kao kandidata za predsjednika, a stranka ga je jednoglasno podržala. Ako ne dođe do iznenađenja, Mattarella bi u subotu mogao postati 12. predsjednik Talijanske Republike.

>> Giorgio Napolitano potpisao ostavku

Komentara 3

Avatar @promatrač
@promatrač
21:04 29.01.2015.

Šta je sa Berlusconijem ? Opet Bunga-Bunga ? Viagra - lakše se diše.

Avatar Dameanu
Dameanu
00:43 30.01.2015.

Neka se nasi ugledaju na njihov izbor predsjednika.

Avatar Dameanu
Dameanu
00:43 30.01.2015.

Neka se nasi ugledaju na njihov izbor predsjednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije