Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM

U prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je bilo 400.000 više turista nego lani u isto vrijeme

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/6
10.07.2019.
u 07:02

U protekle tri predsezone broj gostiju povećan je 20, noćenja 15 posto, a u sezoni najnižih cijena uprihodili smo 25 milijuna eura više, zadovoljan je ministar Cappelli

Unatoč slabim svibanjskim brojkama prvih šest mjeseci donijelo je novi turistički plus. Od početka godine do srpnja Hrvatsku je posjetilo 6,88 milijuna gostiju i 413.000, odnosno 6,4 posto više nego lani u istom razdoblju. Noćenja je bilo 6,26 milijuna i tri posto više. Rastao je i broj kreveta s kojima domaćini dočekuju goste. Zadnjeg dana lipnja Hrvatska je tako imala 1,18 milijuna turističkih kreveta i čak 47.000 više nego prije godinu dana.

Zimmer frei je nastavio bujati. Samo u toj vrsti smještaja kapacitet je u odnosu na lani porastao za otprilike 27.000 kreveta, a u tri protekle godine za čak 127.000. Istodobno, hoteli koji čine svega desetak posto smještajnih kapaciteta tijekom prvih pola godine ugostili su čak 50 posto svih gostiju. Najviše je noćenja njemačkih turista, a pozitivan je rezultat s većine tradicionalnih tržišta. Iz dalekih zemalja rast je čak i dvoznamenkast. Sve su jadranske regije nakon prvih šest turističkih mjeseci u plusu.

Najveći dio turističkog kolača otpada na Istru, a najsnažniji rast u odnosu na lani bilježi dubrovačka rivijera. Sam lipanj donio je 3,13 milijuna turista i 15 milijuna noćenja, što je deset i osam posto bolje nego lani. Trenutačno je u zemlji oko 880.000 turista. Sve ovo moglo se doznati na konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma. Ministar turizma i direktor HTZ-a smatraju da, unatoč tome što postoji eVisitor iz kojeg se vidi stanje na dan, nema potrebe za takvom usporedbom, a ni za češćom objavom podataka.

– Buking za rujan i listopad jako je dobar i sezona će, kako smo i najavljivali, završiti s blagim plusom prema 2018. Jedan od prioriteta ostaje jačanje prometa izvan sezone. Protekle tri predsezone pokazuju da u tome uspijevamo, broj gostiju povećan je 20, a noćenja 15%. Posebno veseli što smo u prva tri mjeseca ove godine, u sezoni najnižih cijena, od turizma uprihodili 25 milijuna eura više nego lani – kaže Cappelli, koji je jučer potvrdio da se u Vladi razmišlja o sniženju PDV-a ugostiteljima na hranu s 25 na 13 posto.

VIDEO Žene u turizmu: Razgovor s Josipom Jutt Ferlan, Martinom Bienenfeld i Barbarom Mesić:

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar hrjosko
hrjosko
08:07 10.07.2019.

E to o statistici treba malo bolje pogledati! Zagreb, Dubrovnik, Split i Istra više ostali manje a puno 20% više privatnih iznamjivača!! Kad sv sve zboriji % manja popunjenost nego prošle godine. Državi dobro ubire od bookinga, paušala, turističke taxe... Država ima veća primanja... a u velikom dijelu iznamljivači manja. Konkurencija spuštanje cijena...

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
07:18 10.07.2019.

Kako 400.00 vise??? Pa cijela jugostruka se slaze oko toga da ce ova godina napokon biti katastrofa i da ugostitelji imaju minus od 40%. Ok, to su predvidjali svake godine do sada. Mozda je ipak ona Sto se babi htjelo... Ali ima jos nade dragi ljevicari, ako svi slozno glasamo za Mileta on bi sigurno upropastio nekoliko sezona. :D

BA
BakaMraz
15:20 10.07.2019.

Trenutno sam u okolici Zadra gdje sam inace vec 15 godina, na sve strane stoje natpisi da su apartmani slobodni sto do ove godine u ovoj mjeri nije bio slucaj! Dakle ministre, ti ne govoris neistinu, vec gadno lazes!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije