Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na hrvatskim autocestama

U proteklih pet godina zabilježeno više od 1.100 vožnji u krivom smjeru: Pogledajte neke od njih

Vožnja u krivom smjeru
Foto: Screenshot
1/6
19.02.2021.
u 14:40

Nakon što se na autocesti uoči vožnja vozila u suprotnom smjeru, bitno je ostati pribran i koncentriran te odmah nazvati policiju na 192 ili službu 112

Na hrvatskim je autocestama posljednjih nekoliko godina broj vožnji u suprotnom smjeru u padu, no svaki takav slučaj može predstavljati iznimnu opasnost. 

Tijekom druge polovice 2019. godine, na autocesti A4 Zagreb – Goričan u čvoru Popovec, postavljena je prva 3D horizontalna signalizacija koja vozače upozorava na pogrešan smjer. Prema saznanjima Hrvatskih autocesta, koje provode taj projekt, još se jedino u Austriji takav oblik signalizacije provodi. Oznake na kolniku 3D stvaraju optičku varku nailaska na šiljke ili umjetne izbočine, odnosno uzdignute plohe s ciljem dodatnog upozorenja onih vozila koji su krenuli u pogrešnom smjeru, piše Revija HAK.

Nakon što se na autocesti uoči vožnja vozila u suprotnom smjeru, bitno je ostati pribran i koncentriran te odmah nazvati policiju na 192 ili službu 112. Djelatnici potom pristupaju hitnoj uspostavi prometne signalizacije tako da se na svjetlosno promjenjivoj signalizaciji postavlja se prometni znak opasnosti kojom se vozila svjetlosnom strelicom preusmjeravaju na voznu traku uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Preporučuje se prestanak korištenja pretjecajne trake jer se vozači u suprotnom smjeru u većini slučajeva voze pretjecajnom trakom. Obavještavaju se sve službe o nužnosti hitne intervencije i sve se informacije o incidentnim situacijama objavljuju putem radio postaja.

Na hrvatskim autocestama, na potencijalno kritičnim mjestima u zonama čvorova i odmorišta postavljena je dodatna vertikalna i horizontalna prometna signalizacija. Na čvorovima su postavljene prometne ploče "STOP krivi smjer" dok su u zonama dvosmjernog prometa izvedene vibro crte sa zvučnim efektom koje upozoravaju vozače na prelazak u suprotni smjer. 

Člankom 49. Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana za vozača koji se vozilom na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom smjeru ili zabranjenom smjeru.

U periodu od 2015. do 2020. godine na hrvatskim autocestama zabilježeno je ukupno 1.177 slučajeva vožnje u suprotnom smjeru, saznaje Revija HAK od Hrvatskih autocesta d.o.o. 

U 2015. godini od ukupno 178 slučajeva najviše (99) bilo ih je na A1, od čega čak 76 otpada na čvorište Lučko, a od ukupno 178 prekršaja njih 25 je bilo u travnju. U 2016. godini zabilježeno je 217 vožnji, najviše bilo u srpnju (36 vožnji), najmanje u veljači (12 vožnji), a autocesta A1 ponovo je rekorder sa 115 zabilježenih prekršitelja. Najmanje ih je bilo na A10 (2 prekršaja).

U rekordnoj 2017. godini, u kojoj je bilo 316 vožnji u krivom smjeru, kroz čvorište Lučko u krivi je smjer otišlo 176 vozila, a A1 bilježi rekordnih 211 prekršaja. Na A10 su bila dva prekršaja, a ponovo je mjesec s najviše krivih ulazaka bio srpanj.

Čak 232 vožnje u suprotnom smjeru zabilježene su u 2018. godini, na čvorištima Ogulin, Bosiljevo i Rupa nije bilo prekršitelja, a srpanj je ponovo mjesec s najviše prekršaja (45). U 2019. godini zabilježeno je 140 prekršaja, svibanj je najgori mjesec (15 vožnji). Lučko je, kao i u svim prethodnim godinama, rekorder s 27 vožnji.

Po prvi put brojka ispod 100 prekršaja pada u 2020. godini – zabilježena su 94 prekršaja: Rupa 17, Ivanja Reka 14 (na A3) dok se kroz Lučko dogodilo 9 prekršaja. Po 11 vožnji zabilježeno je u kolovozu i rujnu, a 3 u travnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije