Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUTI GRAĐANI

U prosvjedima zbog Floyda stradala i kulturna dobra: Na udaru i spomenici 'rasistu' Churchillu

Foto: CBC.CA/Screenshot
09.06.2020.
u 12:59

Spomenici povijesnim osobama koje su sudjelovale u porobljavanju Afrike, ili jednostavno zastupale rasističke stavove, našli su se na meti prosvjednika.

Spomenik engleskom trgovcu robovima iz 17. stoljeća srušen je i potopljen u kanalu u Bristolu, spomenik ratnom premijeru Winstonu Churchillu u Londonu išaran je porukom da je taj britanski velikan bio rasist, a spomenik belgijskom kralju Leopoldu II. u Bruxellesu išaran je porukom “ubojica” i prekriven zastavom Demokratske Republike Kongo. Spomenici povijesnim osobama koje su sudjelovale u porobljavanju Afrike, ili jednostavno zastupale rasističke stavove, našli su se na meti prosvjednika protiv rasne nejednakosti ovoga vikenda i u Europi, gdje su se ti prosvjedi proširili inspirirani društvenim nemirima u SAD-u.

Solidarnost Europljana

U Bristolu je srušen i potopljen spomenik Edwardu Colstonu, trgovcu iz 17. stoljeća koji je zaslužan za razvoj tog grada, ali koji se obogatio kao veletrgovac robova iz zapadne Afrike. Lokalna policija procijenila je da bi pokušaj sprečavanja rušenja spomenika, koji je nakon rušenja odvučen do obližnjeg kanala i bačen preko ograde u vodu, samo izazvao još veće nerede i sukob. Policajci su, inače, bili meta napada dijela prosvjednika u Londonu, gdje je nastala uznemirujuća videosnimka skupine policajaca kako bježe pred prosvjednicima koji na njih bacaju razne predmete.

Spomenik ratnom premijeru Churchillu, koji se nalazi na trgu ispred parlamenta u Westminsteru, išaran je grafitima. Iako je u II. svjetskom ratu pobijedio puno veće zlo, Hitlera i nacističku Njemačku, Churchillu prosvjednici zamjeraju rasističke i antisemitske stavove u nekim njegovim govorima, kao i njegovu odluku da uskrati hranu Indijcima tijekom opće gladi u Indiji 1943. godine. Prosvjednici u europskim zemljama solidariziraju se s Afroamerikancima koji su pokrenuli novu borbu za svoja prava nakon ubojstva Georgea Floyda u Minneapolisu, ali prosvjeduju i protiv rasne nejednakosti u svojim zemljama, u Velikoj Britaniji, Belgiji, Francuskoj…

Ubio 10 milijuna ljudi

U Bruxellesu se na prosvjedu u nedjelju okupilo oko 10 tisuća građana, bilo je uglavnom mirno, ali po završetku tog okupljanja ispred palače pravde mali dio nasilnika počeo je razbijati izloge trgovina i pljačkati butike skupocjene robe. Obližnji spomenik Leopoldu II. bio je meta zbog toga što je taj belgijski kralj u afričkom Kongu osnovao privatnu koloniju koju je pljačkao i ubijao do te mjere da se broj umrlih za vrijeme njegove vladavine tom zemljom procjenjuje na 10 milijuna ljudi.  

 

Komentara 15

GE
Gensoman1000
13:28 09.06.2020.

Ako im je rasizam motiv onda bi trebali srusiti svaku dzamiju u engleskoj jer je arapska trgovina robljem bila daleko najveca i najduza trgovina robljem u povijestu covjecantsva i Africki povijesnicari smatraju kako su ubili i zarobili vise od 40 miljuna Afrikanaca.

DU
Deleted user
13:24 09.06.2020.

Zapadna civilizacija ima velikih problema sa identitetom i ne bu dobro Vidljivo je iz naslova ovog članka uvaženog europskog intelektualca koji članku daje naslov -ljuti građani - I to je sve. Ako je šutnja znak slaganja onda on smatra dada je u redu rušenje spomenika,migrantska politika i čekanje stotine tisuća da uđu u Europu radi daljne devastacije krvavo stečenog mira.Tko zastupa takvu politiku ne želi dobro svom narodu. Sve drugo je priča za malu djecu

DU
Deleted user
14:54 09.06.2020.

Zanimljivi su ti antife, glume velike 'antifašiste' a šaraju spomenik Winstona Churchilla, nadam se da su Britanci sačuvali dovoljno nacionalnog ponosa da te ekstremiste strpaju u zatvore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije