Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U EUROPSKOJ UNIJI

Manje Vlade ne znači automatski i bolje: Hrvatska među rekorderima s brojem ministarstava

Zagreb: Andrej Plenković i njegov tim predstavili program za parlamentarne izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.07.2020.
u 06:34

Manje Vlade ne znače automatski i bolje i ne donose promjenu ako to ne prati niz drugih reformi.

Hrvatska je s 20 dosadašnjih ministarstava među rekorderima u Europskoj uniji, samo jedno mjesto iza Poljske koja ih trenutačno ima čak 23. Ostale zemlje imanju manje i operativnije vlade te prosječno oko 15 ministarstava. No manje ne znači automatski i bolje i ne donosi promjenu u agilnosti vlade ako to ne prati i bolja koordinacija, smanjenje državnog aparata i uklanjanje njegove birokracije, sporosti te često indolencije.

Brojevi i sektori ministarstava ni u europskim zemljama nisu urezani u kamenu, oni se prilagođavaju gotovo svakoj vladi, ali i vremenu, specifičnostima države i političkim ciljevima i okolnostima. Logično je onda da ni jedna druga zemlja EU nema Ministarstvo branitelja, da Mađarska, s jakom političkom agendom i orijentacijom prema sunarodnjacima izvan zemlje, ima posebno ministarstvo za mađarske zajednice u inozemstvu. Upravo ta zemlja ima najmanje ministarstava, samo osam, te tri ministra bez portfelja. Švedska i Finska imaju po 13 ministarstava, Estonija i Italija 14, Češka i Rumunjska 16, Danska 17, s time da neke od tih zemalja imaju i ministre bez portfelja.

Trgovina uz vanjske poslove

Država koja je po broju stanovnika najbliža Hrvatskoj, Irska, ima ih 14, među kojima se kao posebnost ističe ono za javne troškove i reforme. Mađarska i Irska imaju i jednu poveznicu – u obje su POOL/PIXSELL spojeni trgovina i vanjski poslovi. U Hrvatskoj se špekulira s najavljenim smanjenjem broja ministarstava, a u toj kombinatorici najviše se spominje Ministarstvo turizma. Ni jedna zemlja u kojoj turizam ima sličan udio u BDP-u kao kod nas, ni Portugal ni Grčka, nema takvo ministarstvo. U Grčkoj je turizam vezan za kulturu, a u Portugalu, zemlji s 19 ministarstava, ima državnog tajnika u Ministarstvu ekonomije i digitalne transformacije.

Potrošači izostavljeni

Turizam u Europi ima svoje ministarstvo u Austriji, ali ne samostalno, već ujedinjeno s poljoprivredom i regijama. Ta država s 8,5 milijuna stanovnika ima kancelara i 13 ministarstava, a sastav vladajuće koalicije, narodnjaci i zeleni, ali i orijentacija na borbu protiv klimatskih promjena, odražava se u Ministarstvu za klimatsku akciju, okoliš, energetiku, mobilnost inovaciju i tehnologiju, ali i u posebnom Ministarstvu za žene i integraciju. U Francuskoj se turizmom bavi ministar pri Ministarstvu za Europu i vanjske polove, turistička velesila Španjolska ima posebno Ministarstvo industrije, trgovine i turizma.

Slovenija broji 14 ministarstava, a turizam je pri Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju, što se zorno moglo vidjeti u petak na sastanku premijera Janeza Janše i Andreja Plenkovića u Otočcu na Krki kad je s hrvatske strane u delegaciji bio ministar turizma Gari Cappelli, a sa slovenske ministar Zdravko Počivalšek. Njemačka također ima 14 ministarstava, primjerice, uz pravosuđe vezana je zaštita potrošača, vrlo jak i vidljiv sektor, prisutan i u mnogim zemljama EU na razini ministarstva, a u Hrvatskoj dosad nije bio tako zastupljen.

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar stars
stars
08:48 13.07.2020.

Smanjenje broja nece nista bitnije promijeniti, ali ako ih je nepotrebno imati bolje ih pripojiti nekom drugom resoru.

Avatar Dipsy
Dipsy
08:43 13.07.2020.

Toliko ljudi se obrusilo na vladu i HDZ ovdje u komentarima, a HDZ osvojio povijesnih 66 mandata.. znaci svi komentari su od nekih ogorcenih alternativaca.

JO
JOHNNY
08:42 13.07.2020.

Koliko god ministarstava bilo meni je svejedno sve dok je Plenkovic predsjednik vlade. Plenki sve drzi pod kontrolom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije