Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na groblju

U Požegi postavljen 9,5 metarski pozlaćeni križ

križ (1)
Foto: Duško Mirković
1/4
12.05.2013.
u 11:15

Završena izgradnja požeškog groblja, jednog od najljepših u Hrvatskoj i na njemu je postavljen 9,5 metarski križ

Na požeškom groblju Krista Kralja u Župi sv. Leopolda Mandića, večer uoči blagdana ovog sveca i zaštitnika istoimene župe, na prigodnoj svečanosti je blagoslovljen 9,5 metarski pozlaćeni križ. On je postavljen na središnjem polju čije je uređenje trajalo zadnjih tjedana. Time je ovo groblje autora arhitekta Andrije Rusana dobilo svoj završni oblik.

Gradonačelnik Zdravko Ronko podsjetio je kako je prije osam godina blagoslovljeno groblje nakon čega su počeli ukopi na njemu.

-Arhitekt Andrija Rusan za ovo je groblje dobio niz priznanja. Ovo groblje nalazi se u Phaidonovom atlasu svjetske arhitekture 21. stoljeća i jedno je od svega šest građevina iz Hrvatske. Tada, 2005. godine, nismo završili posao i nismo do kraja uredili groblje, jer je uvjet za to bio da imamo izgrađena ili uređena barem tri grobna polja. Naš plan je bio da ovo uredimo tek 2015. godine, intenzivirala se izgradnja i uređenje ovih grobnih polja, tako da smo već prošle godine imali šest grobnih polja. U proljeće smo krenuli s radovima i uredili smo ovo polje mira i tišine, polje sjećanja i molitve, i postavili 9,5 metarski križ s 23-karatnom pozlatom – rekao je gradonačelnik i zahvalio svima koji su na bilo koji način, u bilo kojem obimu, omogućili realizaciju projekta izgradnje groblja u koji je ukupno uloženo 11 milijuna kuna. 

Blagoslovnu molitvu predvodio je msgr. Josip Devčić, generalni vikar Požeške biskupije. On je podsjetio na 1700. godišnjicu od kako je car Konstantin u Rimu imao viziju na nebu i ugledao svjetlo križa te čuo poruku kako će pod tim znakom pobijediti. Od tada kršćanstvo dobiva svoju slobodu, a križ postaje znak i svetinja za cijeli tadašnji svijet.

-Ovaj križ svojom snagom i veličinom znak je za sve naše drage pokojne da počivaju u tome miru, u tome križu, i pod tim križem  čekaju svoje uskrsnuće - poručio je msgr. Devčić te pozvao na molitvu za sve ljude, za sve one koji su dobra činili, za sve koji su radili na ljepoti ovog groblja, ovog mjesta, ovog vječnog počivališta i za zahvalu za one koji i danas podižu križ Isusov, znak ljubavi, praštanja i dobrote.

-Ovaj križ uz sve križeve naše Zlatne požeške doline i ovog grada, neka bude na ponos svima građanima, svima vjernicima, a posebno na ponos onima koji su ga projektirali, g. Rusanu i gradonačelniku i gradu, koji ga ovdje postaviše – kazao je generalni vikar Devčić.

>>Pobjednici tamburaši iz Kaptola, Rečice i Cernika

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije