Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUKNUO TIJEKOM TUČNJAVE

U požaru u kampu na Samosu izgorjeli šatori 200 migranata

Refugees on Samos
Foto: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL
1/3
27.04.2020.
u 17:56

Požar je buknuo u nedjelju navečer "tijekom svađe (tražitelja azila u kampu)", rekao je Logothetis. Mrežna stranica nevladine organizacije Samos Volunteers navodi da je nakon prvog požara buknuo i drugi

Dvjestotinjak tražitelja azila ostalo je u ponedjeljak bez svojih šatora u požaru koji je buknuo u pretrpanom kampu na Samosu, doznaje se u ponedjeljak od grčkog ministarstva za migracije.

"Dvjestotinjak ljudi je ostalo bez smještaja", rekao je agenciji France Presseu glavni tajnik ministarstva Manos Logothetis. Po prvim informacijama nitko nije izgubio život.

Požar je buknuo u nedjelju navečer "tijekom svađe (tražitelja azila u kampu)", rekao je Logothetis. Mrežna stranica nevladine organizacije Samos Volunteers navodi da je nakon prvog požara buknuo i drugi. Prvi je buknuo iza "ambulante" a drugi tijekom večeri u kojemu se "zapalio veći broj kontejnera i šatora".

U ponedjeljak je buknuo još jedan požar tijekom tučnjave u kojoj su sudjelovali afrički i arapski migranti u kampu, rekao je policijski izvor. "Izgredi su počeli u nedjelju navečer, požar je ugašen u ponoć, ali danas je napetost porasla i migranti se između sebe gađaju kamenjem", rekao je načelnik mjesne policije. Raspoređene su snage interventne policije i sedam je osoba uhićeno, navodi isti izvor.

Kao i svi kampovi na pet otoka u Egejskome moru, nasuprot turske obale, kamp na Samosu je pretrpan i ondje u krajnje bijednim uvjetima živi oko 7.000 ljudi, a kapacitet kampa je tek 650 mjesta. Napetost u kampovima na Lezbosu, Samosu, Hiosu, Lerosu i Kosu, gdje je smješteno ukupno 19.300 ljudi, šest puta više od propisanog broja, raste zadnjih tjedana, napose nakon uvođenja ograničenja kretanja zbog suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.

UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) i brojne nevladine organizacije pozivaju grčku vladu da rastereti te kampove i njihove korisnike preseli u kontinentalnu Grčku. No zbog restriktivnih mjera koje su produljene do 4. svibnja, vlada je objavila da odgađa premještaj 2.300 tražitelja azila planiran za travanj.

Gotovo 200 tražitelja azila bilo je na testu pozitivno na koronavirus u kampovima u kontinentalnoj Grčkoj. Na otocima nije bilo testiranja.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:39 27.04.2020.

Na brodove i vratiti ih nazad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije