Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buktinja

U požaru na području Galovca izgorjelo 15 hektara šume, vatra pod nadzorom

Ilustracija
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
15.08.2019.
u 14:21

Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je bio na gašenju požara, rekao je da su piloti Airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska Canadaira, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje

Požar koji je danas oko 8,30 sati buknuo na području Galovca kod Zadra, malo prije 11 sati stavljen je pod nadzor, a izgorjela je oko 15 hektara šume, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

U gašenju vatre, koja je prijetila auto-cesti A1, sudjelovalo je šest vozila i 20-tak vatrogasaca JVP Zadar i DVD-a Sukošan te dva Airtractora AT-802 i jedan Canadair CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Izgorjela je šuma površine 15 hektara, a na terenu još uvijek dežuraju pripadnici DVD-a Sukošan.

Kapetan posade Canadaira bojnik Željko Maljak koji je bio na gašenju požara, rekao je da su piloti Airtractora u znatnoj mjeri zaustavili širenje požara do dolaska Canadaira, a i zemaljske snage bile su dobro raspoređene i kontrolirale područje.

„Zbog bure važno je bilo zaustaviti širenje vatre prema auto-cesti i u tome smo uspjeli te nakon dva sata angažmana požar je stavljen pod nadzor zemaljskih snaga“; izvijestio je bojnik Maljak.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 17. lipnja, do zaključno 14. kolovoza, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 26 požara  (17 u Šibensko-kninskoj, 3 u Zadarskoj, 2 u Splitsko-dalmatinskoj, po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika, naveli su iz MORH-a.

Uz gašenje požara provedena su i 29 protupožarna izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6400 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 27 puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije