Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINSKA OPLODNJA

U potrazi za djetetom: Odlazim, ovdje neću postati mama

roda2
Foto: Mišo Lišanin
1/15
23.03.2010.
u 18:57

Hrvatski nas je zakon otjerao u Sloveniju. Od pet jajnih stanica, dvije su tamo oplođene. Jedna od tih mrvica sad je u meni i raste, govori nam Iva K.

Dobio sam pet razglednica iz Slovenije s istim rukopisom. Primio sam 400-500 mailova podrške novom Zakonu o medicinskoj oplodnji – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović u nedjeljnom intervjuu na RTL Televiziji. Ta je izjava dignula buru među pacijentima koji su po toliko željeno dijete krenuli u inozemstvo i odande slali razglednice. Usto, u brojnim su mailovima – koje su poslali i ministru Milinoviću – tu izjavu nazvali lažima i vrijeđanjem te zatražili da ministar navede njihove mailove kritike.

Trebam što više stanica...

Večernji je list u studenome objavio priču o spontanoj inicijativi pacijenata da se, pri odlasku na postupak u inozemstvo, jave ministru Milinoviću. Tada smo razgovarali s tri pacijentice, koje u razgovoru nisu krile identitet, te objavile fotografije razglednica. No, razglednice su samo simbol nezadovoljstva – pitanje je zašto pacijenti, nazvani prognanima, odlaze u inozemstvo.

– U postupku po starom Zakonu, pod punom stimulacijom (lijekovima), dobila sam šest jajnih stanica izvrsne kvalitete od kojih se samo jedna oplodila. Uz našu dijagnozu – muški faktor – procijenili smo da po hrvatskom zakonu imam male, a možda i nikakve šanse zatrudnjeti. Meni treba oploditi što više stanica da bih imala neku šansu, a to po hrvatskom zakonu nije moguće jer je dopušteno oploditi samo tri jajne stanice. Zato smo išli u Sloveniju. Tamo su od pet jajnih stanica oplođene dvije. Jedna od tih mrvica sad je u meni i raste – govori Iva K. sumirajući tim riječima loš medicinski aspekt zakona.

U praksi se već pokazalo da bolnice ne primjenjuju punu stimulaciju (riječ je lijekovima, hormonima, koji potiču proizvodnju jajnih stanica) pa tako u određenom broju slučajeva uopće ne dolazi do transfera jer male količine lijekova uopće ne "proizvedu" jajnu stanicu. I još nije jasno kako je raspoređeno proračunskih 30 milijardi kuna, što ulazi u šest besplatnih postupaka, zašto bolnice govore da nemaju lijekova i rade liste čekanja – unatoč nastojanjima, iz HZZO-a ne dobivamo odgovor na to pitanje već dva tjedna!

Tko broji oplođene?

Da loše strane zakona nisu percepcija pacijenata ili političkih protivnika, već struke, za Večernji su govorili strani liječnici: Kanađanin Alfonso del Valle, Talijani Andrea Borini i Fillipo Ubaldi, Poljak Waldemar Kuczynski, Irac Edgar Mocanu, Austrijanka Eva Maria Liebhart. Svi su se složili da hrvatski zakon diskriminira pacijente jer ne nudi najbolje liječenje te da "medicinu treba vratiti liječnicima". O zakonu je kritički govorio i Nijemac Wolfgang Würfel. Naime, Njemačka je donedavno imala sličan zakon, a jedan intervju s liječnikom koji je htio ostati anoniman otvorio je važno pitanje: Tko pregledava hladnjake i broji koliko je stanica oplođeno, odnosno što se događa u laboratorijima i kako to onda utječe na statistike o uspješnosti. Iz Ministarstva zdravstva nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje.

Komentara 18

BI
bizzwizz05
19:56 23.03.2010.

za 500 godina kad nas više nebude, ostavićemo arheolozima kamen sa uklesanim tekstom: \'\' ovo je učinio ministar milinović, 2009\'\'.

DU
Deleted user
22:31 23.03.2010.

hrvatinamala Dečko, nekad je pametnije ne komentirati nego valjati gluposti kakve si napisao. I nemoj me slati u mp3, evo sam ću se poslati, sam ću biti toliko primitivan.

MU
mala ulica
01:26 24.03.2010.

Sto zelimo mi narod i sto zele nasi politicari? Zasto sve te blokade, drzavne, crkvene i osobne privatnih osoba? Sto zele ti likovi? Pustite ljude da imaju djecu! Sve je prirodno sto postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije